Almkerker Harm Fitié vrijgelaten uit Chinese cel

Foto: FB Fair Trial for Harm
11 september 2019, 11:31
Verlopen

ALMKERK - De 47-jarige Almkerker Harm Fitié heeft 3 maanden eerder dan verwacht zijn Chinese cel kunnen verlaten.

Fitié werkte en woonde als accountmanager in Peking waar in 2015 het drama begon. Na veel commotie viel een dronken buurman van het dakterras waarna Fitié eerst hulp verleende. De volgende ochtend overleed de man alsnog aan zijn verwondingen en werd de Almkerker opgepakt met de verdenking de man geslagen te hebben. Fitié bleef volharden in zijn onschuld. De zoon van de man verklaarde dat zijn vader van het terras geduwd zou zijn.

Een jaar na de val werd Harm Fitié veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Het verhaal rammelde aan alle kanten. De familie bleef strijden tegen zijn veroordeling. Uiteindelijk werd in hoger beroep de veroordeling bijgesteld van ‘dood door schuld’ naar ‘dood door nalatigheid’. De celstraf is teruggebracht van 12 naar 4,5 jaar. De straf werd uiteindelijk met nog 3 maanden ingekort waardoor terugkeer naar Europa mogelijk is geworden.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl