Bijenhouders starten ‘BijenBeraad’ rond De Biesbosch

Foto: Altena TV - archief
6 december 2019, 16:52
Verlopen

WERKENDAM - Afgelopen zomer stond De Biesbosch landelijk in de belangstelling vanwege de explosief gegroeide toestroom van imkers. Door de aanwezigheid van de Reuzebalsemien die in de nazomer uitbundig bloeit, is het gebied zeer aantrekkelijk voor honingbijen en imkers.

De toestroom leidde tot een ongereguleerde situatie, waarbij imkers soms met grote hoeveelheden bijenvolken naar De Biesbosch kwamen en daarbij soms dicht nabij openbare wandel- en fietsroutes, hun bijen plaatsten. De Partij voor de Dieren stelde dit najaar kamervragen over de situatie. De massale toeloop baart imkers zorgen vanwege de risico’s op negatieve maatschappelijke impact door overlast, maar ook in het kader van bijengezondheid. Niet alleen is onvoldoende duidelijk wat de interactie tussen honingbijen en inheems voorkomende bijen is, ook de kans op uitbraak van besmettelijke dierziekten onder honingbijen, zoals Amerikaans Vuilbroed, is zorgelijk.


Videoarchief: Altena TV

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging en imkervereniging NBV Dordrecht, zijn het initiatief gestart tot het samenbrengen van relevante partijen. Het initiatief richt zich er op om de situatie in kaart te brengen en te verbeteren. Na het eerste overleg dat eind november heeft plaatsgevonden met bijenhouders rond De Biesbosch, hun landelijke belangenverenigingen en wetenschappers, zal het vervolgoverleg begin 2020 worden uitgebreid met natuurbeheerders, agrarische organisaties en lokale en landelijke overheden om belangen, verantwoordelijkheden en potentiële oplossingen met elkaar te verkennen en om afspraken te maken om de situatie voor de toekomst te verbeteren.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl