Lichtgevend Holocaust monument komt naar Woudrichem

Foto: Nat. Comite 4 en 5 mei
17 januari 2020, 11:23
Verlopen

WOUDRICHEM - Van 22 januari tot 2 februari is het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien voor het Visserijmuseum in de vesting van Woudrichem. Het kunstwerk is een herinnering aan de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument ‘Levenslicht’ maakt deel uit van het landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk Holocaust monument ontworpen. Het monument bestaat uit 104.000 stenen. Dit aantal staat gelijk aan het aantal slachtoffers van de Holocaust. Het kunstwerk is gepresenteerd aan de Maas in Rotterdam. Daarna verspreidt het ‘Levenslicht’ zich naar 170 Nederlandse gemeenten. 600 stenen komen naar de gemeente Altena. Zo wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei de inwoners in alle gemeenten betrekken bij het oorlogsverleden.

Het monument krijgt een tijdelijke plek in Woudrichem Ook in de gemeente Altena zijn mensen slachtoffer geworden van de Holocaust. De meesten daarvan waren woonachtig in Woudrichem. Om die reden komt het monument te staan op het plein voor het Visserijmuseum in Woudrichem.

Op 27 januari om 19.00 uur vindt de officiële herdenking plaats van de Holocaustslachtoffers. Landelijk maar ook lokaal staan we dan stil bij deze gebeurtenis. Alle inwoners van de gemeente Altena zijn uitgenodigd om bij de herdenking in Woudrichem aanwezig te zijn. Het monument ‘Levenslicht’ is opgebouwd uit stenen die licht ‘ademen’ in het donker Het monument symboliseert dat de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend moet blijven.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl