Uiteenlopende ideeën gedeeld tijdens de eerste Altena klimaattafel

Foto: Altena TV
21 januari 2020, 21:36
Verlopen

ALTENA - In 2046 wil de gemeente Altena CO2 neutraal zijn. Om een uitvoeringsagenda samen te stellen organiseerde de gemeente de klimaattafels. De eerste editie was op maandag 20 januari in Fort Altena.

Inwoners konden zich van te voren opgeven om aanwezig te zijn. Dit deden 130 geïnteresseerden. Voor wie alles liever van een afstand volgde was er een mogelijkheid om online mee te kijken en te chatten met de moderator in Fort Altena. Aan tafel werd er in groepjes samen met een gespreksleider gediscussieerd over de mogelijke ideeën, die uiteenliepen van bespaartips, alternatieve energie tot minder vlees consumptie. Uit de discussies aan tafel kwamen ruim 200 ideeën voort.

‘Ik denk dat we zelfs de lat nog wat te laag leggen’, zegt Mark Thur uit Almkerk. Hij hoort aan tafel diverse ideeën zoals hoe er in het buitengebied koolstof kan worden opgeslagen en energie opgewekt kan worden. Aan de tafel bij Ger van Velthoven uit Hank lopen de ideeën uiteen, het gaat van persoonlijk initiatief tot aan wereldniveau. ‘Het moet uit de burger zelf komen, het moet een soort bewustwording worden’, aldus Van Velthoven.

Toch was er ook een ander geluid te horen. Dat geluid kwam vooral van Wim Verbaarschot, hij is een Facebookpagina begonnen ‘Altena klimaat van tafel’. Hij merkt op dat het niet duidelijk genoeg is wat de gemeente Altena nu wil met de klimaatplannen. Hij noemt zich geen klimaatontkenner, maar een klimaatoptimist.

Tijdens de bijeenkomt gaf Taco Kuijers van Generation Energy een presentatie over hoeveel duurzame energie Altena moet opwekken dan wel besparen in CO2-uitstoot om CO2-neutraal te worden. Daarbij werd getoond dat 25 windmolens van 245 meter hoog genoeg energie kunnen opwekken voor heel Altena. Wethouder Van Vugt: ‘deze collegeperiode gaan we niet inzetten op windenergie’.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl