Doorstroomgebied de Noordwaard functioneert perfect

Foto: Altena TV
12 februari 2020, 20:36
Verlopen

WERKENDAM - "Een grote show", zo noemt Jacques van der Neut, boswachter in de Biesbosch, de situatie in de Noordwaard de afgelopen dagen.

Het begon allemaal op maandag. Veel water door de rivieren vanuit het oosten en de storm Ciara zorgden voor een hoge waterstand in de Nieuwe Merwede. De Noordwaard, een gebied zo groot als 6000 voetbalvelden, heeft ruimte aan de rivier geboden. Als het water hoger staat dan 2 meter boven NAP stroomt het water het gebied in. Met de bewoners van het gebied is bij de realisatie van het gebied afgesproken, dat als de Noordwaard volstroomt, er goed gemonitord wordt wat het water doet. Daardoor is er maandag gekozen om een GRIP 1 situatie af te kondigen. De gemeente heeft toen samen met alle hulpdiensten gekeken welke acties er ondernomen moesten worden. Uiteindelijk is de situatie goed onder controle gebleven.

Het vee in de Noordwaard, zoals de schotse hooglanders en de waterbuffels zijn ondergebracht in hooggelegen gebieden. Andere dieren zorgden er zelf voor dat ze droge voeten hielden. De dieren trokken ook veel bekijks. Langs de Bandijk vanuit Werkendam richting de veerpont naar Kop van ’t Land stopten veel mensen om een foto te maken van de dieren en het hoge water. Sommige delen van de Noordwaard waren tijdelijk afgezet.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl