Pergolesi’s Stabat Mater in historisch perspectief

Foto: Stichting Vrienden van Kasteel Dussen
19 februari 2020, 06:40
Verlopen

DUSSEN - Ook dit jaar is het programma in kasteel Dussen afgestemd op de passietijd en nu staat het Stabat Mater van Pergolesi centraal.

Om meer te weten te komen over dit meesterwerk en om alvast in de sfeer te komen van het concert, geeft muziekhistoricus Pieter Bakker op woensdag 4 maart vanaf 20.00 uur een lezing. Samen met de Bachpassies behoort het Stabat Mater van Pergolesi tot de meest geliefde werken voor de passietijd. Al snel na het ontstaan in 1736 klonk het overal in Europa.

Wat is er zo bijzonder aan deze barokke setting van de middeleeuwse tekst over Maria’s verdriet bij het kruis? Hoe kunnen we dit verfijnde meesterwerk plaatsen ten opzichte van verklankingen van collega’s uit andere stijlperiodes als Haydn, Dvorak en Pärt? Deze en andere vragen komen aan bod en Bakker geeft zijn woorden kleur door middel van muziekfragmenten. En daarmee blikt hij samen met zijn publiek alvast vooruit naar het concert op Witte Donderdag, 9 april, eveneens in het kasteel. De entree is € 10,-. Bij voorkeur reserveren www.kasteel-dussen.nl of via de reserveringslijn 06-22150247.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl