Extra maatregelen coronavirus na het weekend

Foto: RIVM
12 maart 2020, 23:37
Verlopen

REGIO - Bij een persconferentie op donderdag 12 maart werd bekend gemaakt dat er aanvullende maatregelen zouden komen tegen de verspreiding van het coronavirus in de provincie Noord-Brabant. De reeds afgekondigde maatregelen blijven van kracht.

“De Rijksmaatregelen vervangen de maatregelen voor Noord-Brabant die wij afgelopen dinsdag als voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio’s hebben moeten nemen. De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart 2020. Voor Brabant is het van groot belang dat Brabanders de landelijke maatregelen opvolgen. Zoals het RIVM aangaf, is onze provincie op een kantelpunt aanbeland. Om te bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn, hebben wij verdere informatie van het RIVM nodig. Dat betekent dat onze oproep om sociale contacten tot een minimum te beperken en geen nieuwe sociale contacten aan te gaan, onverkort van kracht blijft. Dit is ook van groot belang voor de gezondheid van ouderen en kwetsbaren in onze provincie.”

Ook in Brabant worden evenementen en bijeenkomsten, met of zonder vergunningsplicht, met meer dan 100 bezoekers verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters en sportclubs en sportwedstrijden.

Inmiddels is duidelijk dat universiteiten en hogescholen in onze provincie tot en met het eind van deze maand geen fysiek onderwijs meer geven. De koepels van deze onderwijsinstellingen geven hiermee op hun manier gehoor aan de oproep van het kabinet.

“Ondertussen is het van belang dat MBO-opleidingen, middelbare scholen, basisscholen locaties voor kinderopvang open blijven. Zoals de minister president en het RIVM hebben toegelicht, is het sluiten hiervan geen effectieve maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Sluiten van basisonderwijs en kinderopvang zou betekenen dat ouders thuis moeten blijven. Dat moeten wij voorkomen. Omdat deze ouders mogelijk werkzaam zijn in de zorg, bij de GGD, de ambulance, politie, brandweer en zeker ook het onderwijs.

Met het kabinet realiseren wij ons dat dit veel vraagt van personeel in de kinderopvang, leerkrachten en docenten. Terwijl zij in hun werk al onder druk staan. Des te meer waardering hebben wij voor de inspanning die zij leveren. Voor iedereen in Brabant en Nederland, werkgevers, werknemers en andere organisaties, hebben deze maatregelen grote impact.”

“Binnen onze veiligheidsregio’s zijn we nu aan het beoordelen of voor Brabant nog aanvullende maatregelen nodig zijn. Wij doen dit in een zorgvuldig traject. Natuurlijk betrekken we in onze beraadslagingen ook informatie en advies van het RIVM, GGD-en andere experts. De komende dagen nemen wij daarvoor de tijd. Dat is noodzakelijk om afgewogen besluiten te kunnen nemen.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl