Van wereldreis naar lockdown, stel uit Dussen vast in Zuid-Afrika

Foto: Netwerk24.com (Zuid-Afrika)
5 april 2020, 10:03
Verlopen

JOHANNESBURG / DUSSEN - Er zitten nog steeds Nederlanders vast in het buitenland. Vanwege het coronavirus kunnen velen niet naar huis. Wij spraken met Leo en Leoni uit Dussen. Zij zitten vast in Zuid-Afrika door een lockdown.

Nietsvermoedend gingen ze samen een half jaar op wereldreis. Bij het vertrek op 21 november 2019 richting Azië was corona nog niet in het nieuws. Het was ook nog ver voor de bekendmaking van de eerste uitbraak van het coronavirus in China. De eerste bestemmingen van het stel Myanmar, Laos en Thailand hebben zij dan ook zonder vuiltje aan de lucht bezocht. “Begin januari hoorden wij dat in China het coronavirus was uitgebroken. We hebben toen alles nauwlettend via internet gevolgd”, vertelt Leo. Door de uitbraak hebben ze dan ook direct besloten China uit het reisplan te halen. Toen ze begin januari hoorden dat op een van hun bestemmingen de Phi Phi-eilanden, een Britse toerist die in China was geweest met het virus besmet was en besmettingen in omringende landen toenamen, hebben ze gekozen om de reisplannen nog verder aan te passen.

“We hebben besloten naar Afrika te gaan om daar 5 weken rond te reizen”, licht Leo toe. Toen ze in Zuid-Afrika aankwamen op 2 maart waren er nog geen besmettingen. In de week van 26 maart sloeg ook in Zuid-Afrika de situatie om. Met ruim 900 besmettingen in één week kondigde de president van Zuid-Afrika de lockdown af. Sinds dat moment proberen Leo en Leoni terug naar Nederland te komen. “We zijn gelijk gaan bellen en boeken om tickets terug naar Nederland te krijgen, we hebben 3 keer omgeboekt en 3 keer werden ze geannuleerd.”

Het stel verblijft in een klein hotel in Johannesburg. Het hotel heeft slecht 9 kamers en er zijn naast Leo en Leoni geen andere gasten. Ze kunnen het hotel niet uit om een ‘ommetje’ te maken. De beelden op televisie zeggen ook genoeg. Politie schiet met rubberen kogels om orde te bewaren en mensen binnen te houden. Je mag alleen de straat op als je een vitaal beroep uitoefent of snel boodschappen wilt doen.

Bij het ingaan van de lockdown hebben Leo en Leoni zich direct gemeld bij ‘bijzondere bijstand buitenland’ en de Nederlandse Ambassade. “Inmiddels is er een ticket geboekt op 17 april, een dag na het aflopen van de lockdown hier. Alles draait er nu om of het Nederland of Europa lukt repatriëringen vluchten uit Zuid-Afrika te organiseren”, vertelt Leo.

Leo en Leoni zijn vrijwilliger bij Altena TV. De redactie spreekt namens iedereen van Radio A-FM en Altena TV de hoop uit dat zij gezond blijven en snel terug naar Nederland kunnen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl