De samenleving en economie kan langzaam weer open

Foto: Archief
6 mei 2020, 19:47
Verlopen

REGIO - Er komt voorzichtig ruimte om de corona maatregelen te versoepelen. Iedereen moet zich opmaken voor een 1,5 meter samenleving en dat zal nog blijven totdat een vaccin is gevonden tegen het Covid-19 virus.

Bij het opheffen van maatregelen blijft gelden: ‘Voorzichtigheid is nu beter dan spijt achteraf’. Vanaf 11 mei worden de maatregelen versoepeld. Contactberoepen zullen weer mogelijk gaan zijn onder de voorwaarde dat 1,5 meter afstand zoveel als mogelijk gewaarborgd kan worden en men vooraf checkt of mensen klachten hebben. Ook mag alleen op afspraak worden gewerkt. Ook is sporten voor mensen boven de 18 dan weer mogelijk in de buitenlucht, contactsporten uitgezonderd. Later zal worden bekeken of sportscholen en overige binnensporten weer mogelijk gaan zijn.

Vanaf 1 juni kan het voortgezet onderwijs weer van start, daar wordt nog een plan op gemaakt in overleg met de scholen. Ook de horeca kan weer open onder voorwaarden. Van belang gaat bijvoorbeeld zijn dat iedereen aan een tafeltje op het terras zit en er niet meer dan 30 personen binnen in een café of restaurant verblijven. Campings en vakantieparken mogen weer helemaal open, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen. Restaurants, bioscopen en theaters mogen opschalen naar maximaal honderd personen. Nog steeds alleen op reservering en met voldoende tussenruimte.

Ook het openbaar vervoer zal weer hervat kunnen worden eveneens onder voorwaarden. Op perrons en stations blijft de 1,5 meter afstand regel van kracht. In bijvoorbeeld bus of trein is dit niet mogelijk. De middelen zullen worden aangepast en dat betekent dat het openbaar vervoer op ongeveer 40% van de capaciteit zal functioneren. Het dragen van mondkapjes in de vervoersmiddelen is dan verplicht.

Minister De Jonge maakte bekend dat per 1 juni iedereen die klachten heeft kan worden getest op besmetting met het coronavirus. Leraren en mensen die een contactberoep uitoefenen mogen zich al eerder laten testen als ze klachten hebben, omdat ze spoedig hun werk weer mogen hervatten. Bovendien wordt de bezoekersregeling voor verpleeghuizen versoepeld. Op 25 locaties is bezoek vanaf maandag weer mogelijk. Twee weken later zijn andere locaties aan de beurt.

Per 1 juli worden samenkomsten weer mogelijk tot 100 personen. Dat betekent dat bijvoorbeeld kerkdiensten en uitvaarten weer mogelijk worden met grotere groepen. Per 1 september zal worden gekeken of er een verdere versoepeling van de maatregelen mogelijk is. Dit altijd afhankelijk van de ontwikkelingen en als voorkomen kan worden dat een nieuwe piek in de uitbraak van het virus niet te verwachten is.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl