Onvoldoende bluswater bij grote brand in Genderen

Foto: Redactie
28 mei 2020, 20:48
Verlopen

GENDEREN - In de nacht van 25 op 26 mei woedde er een grote woningbrand aan de Meerhoek in Genderen. Tevergeefs heeft een bewoner nog een brandende personenwagen uit de schuur achter het woonhuis gehaald om de schade te beperken.

De zoon van de bewoners, Peter van Wijlen, kreeg ’s nachts telefoon over de uitgebroken brand in de schuur van zijn ouders. Vanuit zijn woonplaats Brakel spoedde hij zich richting zijn ouderlijk huis waar hij zelf is opgegroeid. Eenmaal daar aangekomen was er al volop brandweer aanwezig. “De brandweer stond helemaal klaar, maar er kwam geen water uit de slang”, vertelt Van Wijlen. Er stonden al veel mensen op straat die ervaarden dat het wel erg lang duurde voordat er geblust kon worden. “Het is belachelijk dat er anno 2020 niet direct bluswater beschikbaar is, niks te nadelen van de vrijwillige brandweer die aanwezig was.” Van Wijlen benadrukt ook dat zij goed hebben gehandeld, de vrijwillige brandweer van Genderen is later nog terug gekomen om hun ‘machteloosheid gevoelens’ dat zij over de situatie hebben te uiten.

Heel de buurt leeft mee, de bewoners hebben inmiddels een bejaardenwoning in de buurt gevonden als tijdelijk onderkomen. Het enige wat ze nog over hebben zijn oude fotoalbums die opgeslagen lagen in de hal van de woning, die heeft de brandweer nog weten te redden. Ruim 80 procent van de woning is verloren gegaan. Van Wijlen zegt dat zijn vader zich 500 procent gaat inzetten om de woning weer opnieuw op te bouwen. “Mijn vader heeft het liefst dat elke spijker en elke schroef weer op de zelfde plek zit.”

Van Wijlen hoopt dat er een onderzoek komt waarom de brandputten niet vrij en niet direct toegankelijk waren. “De brandweer zou niet lang moeten zoeken, niet hoeven te graven, maar direct water beschikbaar moeten hebben.” Niet iedereen hoeft te weten waar de brandputten te zitten. De brandweer wel, toch ging Jelle van der Beek, samen met zijn familie, op onderzoek uit. Ze hebben een boerderij met rieten kap een paar straten verderop. Na een tijd zoeken vonden zij twee brandputten. Een van de twee putten was verdwenen onder de graszode, de andere put was er slechter aantoe. “We hebben de putten zelf vrijgemaakt en schoongemaakt”, aldus Van der Beek. Daarnaast was de put verzakt en zat het deksel behoorlijk vast. “Als de brandweer daar een kraan op moet draaien lukt dat niet zomaar”, vult Van der Beek aan. Met gele verf hebben ze de oude markering die de put moet aanduiden weer verduidelijkt.

Uit onderzoek van de brandweer in 2018 bleek dat de bluswatervoorzieningen in de toenmalig gemeente Aalburg, Woudrichem en Werkendam niet aan de eisen voldeden. Daarop hebben de gemeenten toen besloten structureel gezamenlijk 60.000 euro te investeren om de voorzieningen op peil te houden. De gemeente Altena is verantwoordelijk voor het periodiek controleren van de brandkranen. Als er iets mis is wordt Brabant Water ingeschakeld. “Wij krijgen een melding van de gemeente en herstellen de brandkraan als er iets mis is”, aldus een woordvoerder van Brabant Water. “In de gemeente Altena krijgen wij incidenteel een melding voor herstelwerkzaamheden.” Een woordvoerder van de gemeente Altena laat weten het onderzoek van de brandweer af te wachten over de situatie in Genderen. “Uit het onderzoek moet blijken hoe het gegaan is en of er problemen waren.”

In de gemeente Altena loopt er momenteel ook een onderzoek naar de zichtbaarheid van brandkranen. In Altena zijn dat er ongeveer 2500. Gemeente Altena: “In overleg met de brandweer is afgestemd om met de inventarisatie te starten bij de meest risicovolle objecten. Daarnaast is het zo dat als de brandweer, de buitendienst of Brabant Water ziet dat een brandkraan verstopt is, daar direct actie op wordt ondernomen. De bereikbaarheid van brandkranen heeft absoluut onze aandacht.” Inmiddels hebben VVD en CDA vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de beschikbaarheid van bluswatervoorzieningen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl