Veroorzaker ‘knallen’ in Hank is F-16

Foto: (SM) Jan-Kees de Meeter
25 juli 2020, 17:42
Verlopen

HANK - Op social media vroegen veel mensen zich de afgelopen dagen af waar de harde 'knallen' in de nabijheid van Hank vandaan kwamen.

Deze zijn waarschijnlijk veroorzaakt door een zogenaamde Functional Check Flight van F-16’s van de vliegbasis Volkel van Defensie. Op 23 en 24 juli zijn deze vluchten uitgevoerd waarbij de geluidsbarrière is doorbroken. Een woordvoerder van defensie laat weten dat dit mogelijk de oorzaak is van de ‘knal’ die onder andere in de omgeving van Hank hoorbaar was.

De ‘Sonic boom’ zoals de knal heet, wordt veroorzaakt door het feit dat het vliegtuig harder dan het geluid – 1.200 kilometer per uur – vliegt. De opeenvolging van de ‘knallen’ in korte tijd zijn verklaarbaar doordat de voor- en achterkant van het toestel door de geluidsbarrière breken. De route waar boven land gevlogen mag worden, is op grote hoogte zodat de vluchten zo min mogelijk geluidsoverlast veroorzaken.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl