Mogelijk onderzoek door NIOD naar rol Van der Lely

Foto: Redactie
28 juli 2020, 21:55
Verlopen

WOUDRICHEM - Het Amsterdamse kenniscentrum over de Tweede Wereldoorlog, Niod, gaat onderzoek doen naar de rol van burgemeester Van der Lely van Woudrichem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit naar aanleiding van het onderzoek dat Raoul Nijst en Bert van Straten hebben gedaan naar de rol van Van der Lely. Volgens hen zou de burgemeester zonder enige terughoudendheid de nazi’s hebben ondersteund en speelde hij een rol bij de registratie, isolatie en deportatie van de Joodse families Benjamins en Hertzberger. Ook zou hij hebben meegewerkt aan de onteigening en beroving van deze families.

In Woudrichem is een straat naar Van der Lely vernoemd. Dat zorgde dit voorjaar voor flinke discussies in de huidige gemeente Altena. De gemeente Altena reageerde destijds op schriftelijke vragen alles te doen wat nodig is om onderzoek te doen als dit de besluitvorming ten goede komt.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl