Altena gaat voor nieuwe Werkendamse haven

Foto: Redactie
8 september 2020, 15:42
Verlopen

WERKENDAM - Onder voorzitterschap van wethouder Matthijs van Oosten is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om een nieuwe haven in Werkendam aan te leggen. De ‘natte-bedrijvensector’ geeft aan dat de behoefte groot is.

De mogelijke aanleg van een nieuwe haven staat niet op zichzelf maar maakt onderdeel uit van een pilot in het kader van Integraal Riviermanagement. In het onderzoek worden aspecten als waterveiligheid, natuurwaarden, recreatie en scheepvaart (uitbreiding haven en overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart) meegenomen. In het MIRT-onderzoek kijkt men met een ‘brede’ blik naar de opgaven in een gebied Werkendam-Sleeuwijk. Wat speelt erop korte en langere termijn, wat is de onderlinge samenhang, hoe ziet het kostenplaatjes er uit en hoe kunnen we samenwerken om de plannen mogelijk te maken?

Het onderzoek gebeurt onder leiding van de gemeente Altena, maar meerdere overheidsinstanties doen mee. Dat zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, alsook de WMI (Werkendam Maritime Industries). De ontwikkeling en aanleg van een insteekhaven zal gewoon doorgang vinden.

Werkendam is de op twee na belangrijkste thuishaven voor binnenvaartschippers in Nederland. Gelegen aan de Merwede, heeft de haven van Werkendam uitstekende verbindingen naar Antwerpen, Rotterdam en Duitsland. Mede door de gunstige ligging heeft zich hier een vooraanstaand innovatief scheepvaartcluster gevormd, gericht op beheer, onderhoud en afbouw van binnenvaartschepen. Daarnaast bevinden er zich belangrijke bedrijven voor schepen ten behoeve van zee- en kustvaart en voor projecten in de offshore, baggerij en waterbouw. De haven is volledig benut. De betrokken bedrijvensector geeft al langere tijd aan dat de behoefte aan meer kaderuimte groot is.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl