Stichting Antonia schenkt Qwiek.up aan zorglocatie Altenahove

Foto: Agnes Honings
5 oktober 2020, 10:33
Verlopen

ALMKERK - Zorglocatie Altenahove in Almkerk heeft een bijzondere zorginnovatie cadeau gekregen: de Qwiek.up.

Een mobiel apparaat dat beelden projecteert en geluiden afspeelt en zo bewoners afleidt van de zorg(en) van alledag. Het cadeau komt van de Stichting Antonia dat jaarlijks een extraatje koopt voor de bewoners in het verpleeghuis.

“Sturen, er komt een bocht aan!” Vrijwilligster Sandra Kuipers wijst Corrie Hartman-Den Dekker op de bocht in het virtuele fietspad dat ze berijdt. De bewoonster van Altenahove fietst vanuit haar gewone stoel. Voor haar beweegt een muurprojectie, waardoor de oefening een extra dimensie krijgt. De geluiden uit het bos maken de beleving compleet. “Ik heb altijd graag gefietst. Dat lukt nu helaas niet meer, maar de Qwiek.up geeft me samen met de zitfiets van de fysiotherapeut toch weer een beetje dat gevoel van op mijn fiets terug”, zegt Corrie.

Fysiotherapeute Yvette Oosterling overziet het virtuele fietstochtje met genoegen. “De Qwiek.up is een mooi hulpmiddel voor tijdens onze behandelingen. Het projectieapparaat leidt mensen af van oefeningen die ze niet altijd leuk vinden om te doen. Als je kunt bewegen met mooie beelden en fijne geluiden om je heen, is de fysiotherapie een stuk leuker.”

Petra de Heus, teammanager zorg en welzijn Altenahove legt uit dat het apparaat ook goed inzetbaar is voor individuele situaties. “We zetten de Qwiek.up bijvoorbeeld graag in bij bewoners die moeite hebben met slapen. Dan projecteren we een sterrennacht op het plafond met rustgevende muziek. De Qwiek.up biedt vele projectiemogelijkheden. Dat komt doordat het apparaat op USB-sticks werkt. Er zijn vele thema’s mogelijk. Familie kan er zelfs persoonlijke beelden en muziek op zetten. Dit is bijvoorbeeld heel mooi voor mensen met dementie of in de laatste levensfase dat je op iemands kamer persoonlijke beelden en muziek samen kunt beleven.”

De Qwiek.up kan ook afleiding bieden tijdens een zorg- of verpleegmoment dat stress geeft. Petra: “We verleggen dan eigenlijk de aandacht naar de rustige beelden en muziek. Bewoners zijn hierdoor rustiger en ontspannen tijdens het wassen, verzorgen of aankleden. Dit helpt de verzorgers weer bij het uitvoeren van hun taken.”

De Qwiek.up ondersteunt in de huiskamers van Altenahove diverse welzijnsactiviteiten. Zo genieten bewoners samen van een concert of kijken ze oude beelden uit het Polygoonjournaal. Vrijwilligster Sandra heeft de Qwiek.up op proef mogen gebruiken op de afdelingen Morgenster en Akkerwinde. “Bewoners zijn enthousiast. Het apparaat wordt zeer intensief gebruikt. In de ochtend zet ik hem op de ene afdeling in, in de middag op de andere. Dit is een heel mooi cadeau.”

Sinds mei is de Qwiek.up op proef in gebruik op Altenahove. Afgelopen week werd het interventiemiddel officieel cadeau gedaan door de Stichting Antonia. Secretaris Klaas Rienks van de stichting kwam de Qwiek.up overhandigen. Hij is net als de bewoners enthousiast. “We geven als stichting graag wat extra’s, maar dit is zo’n uitvinding die echt direct aanslaat. Ik heb ooit in een verpleeghuis in Delft een soortgelijke beleving gezien. Daar was een treinstel met vier zitplekken gerealiseerd en voor de ramen speelde zich een film af van wat je zoal vanuit de trein ziet. Fascinerend was het hoe aandachtig de mensen keken en rustig werden van de geluiden en beelden. Ik ben blij dat voor de ouderen in Almkerk nu deze mogelijk er ook is.”

Stichting Antonia is in 1916 opgericht ter nagedachtenis van Zeger Middelkoop. Een rijke, kinderloze herenboer die de pachtopbrengst van zijn gronden naliet aan ‘de ouden van dagen uit Almkerk’. Anno 2020 geeft de stichting op verschillende manieren inhoud aan deze wens. Al tientallen jaren ondersteunt zij de ouderen in Almkerk met extraatjes.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl