‘Belang van de Hang’ werkt brug Jannezand naar de schroothoop

Foto: Redactie
1 november 2020, 17:21
Verlopen

HANK - Louis de Bot van Archiefkring Hank trekt het daadwerkelijke belang van de groep 'Belang van de Hang' en adviesbureau Boogaarts in twijfel rondom het herstel van de brug Jannezand in Hank. "Wie of wat zijn ze, het is onbegrijpelijk", zo liet hij weten in het radioprogramma A-Magazine op Radio A-FM.

In het radio-interview met Louis de Bot over de voortgang van de renovatie van de Jannezandse brug kwamen diverse partijen aan bod welke betrokken zijn, of althans wensen te zijn, bij het behoud van de brug. Adviesbureau Boogaarts uit Dussen en de ongrijpbare groep ‘Belang van de Hang’ zijn volgens De Bot op zijn minst niet integer te noemen. Deze partijen, met ogenschijnlijk uiteenlopende belangen, zijn volgens hem niet geheel en alleen bezig met het behoud van de brug.

Belang van de Hang

Volgens De Bot kwam daar ineens ook bemoeienis van de groep ‘Belang van de Hang’, een groep vrijwilligers onder aanvoering van Ger van Velthoven. Volgens De Bot heeft deze groep geen enkele statutaire status als stichting of vereniging. Wel stellen zij ineens, nadat de plannen uitgewerkt en al waren aangeboden aan de gemeente Altena, dat het hele project voor €30.000,- meer veel beter kan worden uitgevoerd. Louis de Bot: “Een keuze tussen renovatie en vernieuwing. Het verschil daartussen legt men niet uit. Waar men deze bedragen vandaan haalt is onbekend. Deze zijn niet openbaar en dus op illegale wijze verkregen.” Saillant detail; gemeenteraadsleden zijn wel op de hoogte van het totale bedrag van de renovatie, maar vanzelfsprekend niet op de inhoud van de aanbesteding. Dit is een college aangelegenheid.

Door de fractie Pauline van den Tol (PvdT), waar Ger van Velthoven bij betrokken is als burgerraadslid, zijn schriftelijke vragen gesteld aan het college van de gemeente Altena. Het college stelt in de beantwoording dat alles volgens procedure is verlopen. Ook wensen zij nog enkele zekerheden te halen en nemen daar nog enkele weken de tijd voor.

Adviesbureau Boogaarts

“Het adviesbureau Boogarts, wat in de arm werd genomen door de Stichting ontwikkeling gemeente Altena, lijkt de eigen financiële belangen vooral voorop te stellen”, aldus Louis de Bot. De stichting vond dat de kwaliteit wat het adviesbureau van Peter Boogaarts uit Dussen inbracht onvoldoende was, de prijs veel te hoog en ‘steigerde tegen de lucht aan bij het horen van het advies van de Archiefkring Hank’. “Het financiële belang heeft Boogarts ‘zichtbaar in de Oostkil gesmeten”, aldus de Bot.

Het beoogde bedrag van €30.000, aldus genoemd door de groep ‘Belang van de Hang’, komt uit een aanbieding die is verkregen door het adviesbureau en is bedoeld voor mogelijk een duurdere soort verf ter verbetering van de uitstraling van de brug. “Hoe is dit uit te leggen aan de bevolking? Dat kunnen ze niet”, zo vervolgd de Bot. “Een knap duur stokpaardje van het adviesbureau.”

Christian Alderliesten

Raadslid Christian Alderliesten van Progressief Altena heeft notie genomen van de discussie die gaande is tussen de partijen en stelt dat het zaak is, wanneer blijkt dat er fouten of vraagtekens bij de aanbestedingsprocedure zijn gemaakt, dat de gemeente de tijd moet nemen dit te onderzoeken of opnieuw te doen. Alderliesten legt uit: “Het proces is helder, de gemeenteraad voteert het beschikbare bedrag en het college kan hier mee aan de slag met betrokken partijen om uitvoering te geven aan het project.” Tijdens het proces heeft de raad slechts nog een controlerende functie. De Archiefkring Hank is van historische waarde als spreekbuis voor de inwoners en de Stichting ontwikkeling gemeente Altena is de uitvoerende partij.

Van belang is volgens raadslid Alderliesten ook dat, met het herstellen in oude glorie van de Jannezandsebrug, deze zijn bijzondere functie als historische poort naar de Biesbosch weer terug krijgt. Met het aansluiten op het recreatieve netwerk van paden en fietsroutes maakt deze ook een veilige fietsverbinding naar de Vissershang mogelijk.

Archiefkring Hank

Op een of andere manier hebben betrokken partijen onrechtmatig elkaar iets ingefluisterd en de Archiefkring maakt zich daar zorgen over. “Wat een mooi plan tot herstel van de brug had moeten zijn, is nu beschadigd door mogelijke belangenverstrengeling”, aldus Louis de Bot. De Archiefkring Hank hoopt dat het college boven de consternatie staat en op korte termijn komt tot een mooie renovatie van dit lokale stukje historie. De Bot tot besluit: “Door toedoen van het ‘Belang van de Hang’ zijn we bang dat het college gaat besluiten wel klaar te zijn met deze kwestie en er een kraan neer gaat zetten om dat ding in de schrootbak te gooien.”

In het radioprogramma A-Magazine van zaterdag 31 oktober 2020 sprak presentator Gerrit de Joode met Louis de Bot van Archiefkring Hank en raadslid Christian Alderliesten van Progressief Altena over de kwestie.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl