College kiest voor betere dienstverlening op twee milieustations

Foto: Archief
4 november 2020, 16:49
Verlopen

ALTENA - De gemeente Altena gaat de dienstverlening van de milieustations in Giessen en Werkendam verbeteren. Daarnaast stelt het college de raad voor het milieustation in Hank te sluiten.

Ruimere openingstijden

De gemeente onderzocht het functioneren van de milieustations. Wat zijn de mogelijkheden om goed en efficiënt afval te scheiden, hoe zit het met kosten, en het aantal milieustations. Op basis van dit onderzoek en een enquête onder inwoners, worden de openingstijden beter afgestemd op de vraag. Er is iedere dag een milieustation open, er is een avondopstelling in Giessen en op zaterdag is het station Werkendam langer open.

Kortere wachttijden

“Wachtrijen bij de milieustations willen we tegengaan met verschillende maatregelen. Zo stemmen we de openingstijden van de twee milieustations op elkaar af. Verder passen we het terrein zodanig aan dat er een scheiding komt tussen gratis afval, en afval waarvoor betaald moet worden. Alleen betaald afval hoeft gewogen te worden. Ook kunnen inwoners betaald afval straks afrekenen aan een betaalzuil.”

Sluiten station Hank

Naast de verbeterpunten bij de stations in Giessen en Werkendam, adviseert het college het station in Hank te sluiten. Aanpassingen aan de wetgeving voor dit station zijn duur, de grond kan op een goede manier voor andere bestemmingen worden gebruikt en Altena is goed te bedienen met twee volwaardige milieustations. De afgelopen maanden is dit ook in de praktijk gebleken.

Wethouder Roland van Vugt: “Ik begrijp heel goed dat veel inwoners van Hank en Dussen het jammer vinden dat het milieustation dicht gaat. We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan en hebben naar het hele pakket milieustations gekeken. Gemiddeld bezoeken inwoners tweemaal per jaar een milieustation. Het is wat verder rijden naar Werkendam of Giessen, maar daar staat ruime dienstverlening en betere afvalscheiding tegenover. Wel staat het college open voor initiatieven waardoor het inleveren van groen dichter bij huis kan plaatsvinden.”

Veel restafval

Op het milieustation in Hank konden inwoners alleen groenafval, hout, metaal, puin en restafval brengen, één ochtend per week. Omdat ander afval niet gescheiden kon worden ingeleverd, belandden veel materialen bij het restafval. Landelijk en ook in Altena is het streven zoveel mogelijk restafval te voorkomen. Daarom moeten inwoners op een milieustation al hun afval gescheiden kunnen aanbieden. Om dat mogelijk te maken zou het milieustation in Hank moeten uitbreiden. Door ruimtegebrek kan dit niet. Bovendien vindt het college drie volwaardige milieustations voor Altena te veel van het goede.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl