Burgemeester Lichtenberg: ‘Dieptepunt Veen bereikt’

Foto: Redactie
26 december 2020, 17:52
Verlopen

VEEN / ALTENA - "Het bestoken van hulpverleners met vuurwerk is de druppel", dat zegt burgemeester Egbert Lichtenberg in een persconferentie vanwege de gebeurtenissen in Veen. "Lokale brandweervrijwilligers moesten kiezen voor eigen veiligheid."

In een gezamenlijk statement van de gemeente Altena en hulpdiensten, op tweede kerstdag, is de boodschap duidelijk. De veiligheid van hulpverleners heeft de hoogste prioriteit, veel inwoners van Veen kunnen zich ook niet vinden in de ’traditie’ van het in brand steken van autowrakken. “Ik doe een groot beroep op alle inwoners van Veen en eventueel mensen van daarbuiten om hun gezonde verstand te gebruiken. Praat met elkaar en denk na of jullie dit gebruik werkelijk op deze manier in stand willen houden. Juist deze decembermaand die voor veel inwoners moeilijker is dan andere jaren in verband met ziekte en verdriet om mensen die er niet bij zijn, leent zich niet voor dit soort ongeregeldheden.”

De politie laat weten hoge prioriteit te geven aan de handhaving van de openbare orde en de afhandeling van geweldsincidenten waarbij hulpverleners zijn betrokken. Zij moeten ten alle tijden hun werk kunnen doen waarbij geweld niet wordt getolereerd. Malou Boot, woordvoerder brandweer, zegt: “Het voordeel van de manier waarop onze organisatie is ingericht, is dat onze brandweerposten bestaan uit veelal mensen uit de gemeente. Helaas kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag de veiligheid van onze eigen mensen in het gedrang. Dat maakte dat onze mensen vertrokken om vervolgens later terug te keren. Dat is echt ongewenst en past niet bij de uitgangspunten van hulpverleners. We willen niet naar een situatie dat we mensen in nood geen hulp kunnen verlenen.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl