Werkendamse atleet naar Tokio?

Foto: Rene van der Giessen
24 juni 2021, 05:46
Verlopen

WERKENDAM - Bij zowel de vrouwen als de mannen zijn de Nederlandse teams op de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final kansrijk voor het behalen van het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

Dat ultieme doel gloort aan de horizon voor de winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi dat woensdag begonnen in Den Haag op het strand van Scheveningen. Eén van de deelnemers is de Werkendamse beachvolleybalster Raïsa Schoon. De opzet van de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final is anders dan reguliere toernooien op de beachvolleybalkalender. Het toernooi wordt gespeeld volgens de single elimination, het land dat de ontmoeting verliest ligt uit het toernooi. Een ontmoeting tussen twee landen wordt gespeeld volgens best-of-three. Het als eerste geplaatste team van Land A speelt tegen het als tweede geplaatste team van Land B en vice versa. Bij een 1-1 gelijke stand zal er een golden match gespeeld worden om de winnaar te bepalen. Voor die beslissingswedstrijd mag de bondscoach elk team samenstellen uit de vier spelers of speelsters die hij of zij ter beschikking heeft.

Europa is een zeer sterk bezet continent als het om beachvolleybal gaat. Bij de vrouwen doen er elf teams mee aan de Olympische Spelen. Bijna de helft van het totaal aantal deelnemers in Tokio komt dus uit Europa. Dat betekent ook dat het laatste kwalificatietoernooi enorm sterk bezet is. Ware toplanden hebben slechts één, of zelfs geen plaats kunnen afdwingen. Bij de vrouwen wordt er naast Nederland veel verwacht van Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje en Frankrijk.

De duo’s Marleen van Iersel / Pleun Ypma en Katja Stam / Raïsa Schoon zijn twee zeer aan elkaar gewaagde teams. Op de ranking van de teams die in Den Haag meedoen staan ze vijfde en zesde. Naast Nederland hebben Spanje (3e en 7e) en Rusland (4een 9e) twee teams in de top-10 staan. Tijdens de World Tour van dit seizoen is gebleken dat de Nederlandse vrouwen zich kunnen meten met de wereldtop. Van Iersel / Ypma behaalde tijdens het derde toernooi in het Mexicaanse Cancún de vijfde plaats, Stam / Schoon eindigde in Ostrava (Tsjechië) op die plek. Onderweg naar die mooie resultaten werden internationale topteams verslagen.

De Oranjevrouwen nemen het in de eerste ronde (achtste finales) op tegen Estland. Van Iersel / Ypma is het hoogstgeplaatste team en speelt tegen Renate Pikk en Juudit Kure-Pohhomov (32e). Stam / Schoon speelt tegen Liisa Soomets / Heleene Hollas (30e). Bij winst op Estland treft Nederland de winnaar van de ontmoeting tussen Spanje en Finland. Dat zal een flinke strijd worden, aangezien die landen ook sterk vertegenwoordigd zijn. In een eventuele halve finale kunnen Oostenrijk en Frankrijk de tegenstanders zijn. De toplanden Rusland, Polen en Tsjechië zijn aan de andere kant van het schema ingedeeld en zijn pas in de finale eventuele tegenstanders.

Mochten de Nederlandse vrouwen de Continental Cup Final winnen dan zullen zij op zondag 27 juni een onderlinge wedstrijd spelen om te bepalen welk team Nederland vertegenwoordigt tijdens de Spelen in Tokio. Een ongelofelijk spannend toernooi dus, maar vooral ook een fantastische uitdaging voor Raïsa Schoon, die een kans heeft om als 19-jarige uit te komen op het meest toonaangevende toernooi van de wereld, de Olympische Spelen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl