Ode aan het Landschap van Altena

Foto: Marianne Sijberden
26 juni 2021, 06:23
Verlopen

ALTENA - In 2021 brengt VVV Biesboschlinie een 'Ode aan het landschap’ van Altena. In heel Nederland staat deze zomer het Hollandse landschap in de schijnwerpers.

Dat landschap is ontzettend afwisselend. Nergens ter wereld is er zoveel verscheidenheid in zo’n klein gebied als hier in Altena. Eén van de blikvangers in dit afwisselende landschap is de Hollandse Waterlinie. Door de eeuwen heen is het water hier ingezet als bondgenoot, en dat viert ook onze regio met tal van activiteiten.

Fortensafari

11, 18 en 25 augustus Fort Giessen – Tijdens de fortensafari neemt de fortwachter van Fort Giessen u mee op ontdekkingstocht door de natuur rond het fort. U zult ontdekken dat de natuur er nog steeds dier en mens van noodzakelijke vitamines, voedingsstoffen en indien nodig verbandmateriaal kan voorzien.

2 juli Fort Bakkerskil – In het zuidelijke puntje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie organiseert Brabants Landschap een actieve safari bij zonsondergang. Samen met de boswachter gaat u met een kano het water op. U kunt er genieten van de stilte en het zacht ruisende riet. Voorbij scherende ijsvogels, duikende aalscholvers en knagende bevers zouden u zomaar kunnen vergezellen tijdens de kanotocht. Onderweg zorgt de boswachter voor een hapje en drankje, zodat u met nieuwe energie weer verder kan.

Pop-up restaurant Sterk Water

SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Op allerlei locaties langs de linie slaan we kampement op. Op forten, kastelen, tussen bijzondere bouwwerken en omringd door prachtige flora en fauna, ervaart u de linie optimaal. Proef de speciale gerechten die een link hebben met het verdedigingswerk en beleef de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier. Vanaf 8 juli slaat Sterk Water kampement op op Fort Giessen.

Fietsroute langs de forten van de Biesboschlinie

Wie Waterlinie zegt, zegt forten. Hoe leuk is het om die tijdens een fietstocht te bekijken? Een speciale route van 70 km voert u door het groene landschap van de Biesboschlinie, langs vier forten, twee inundatiesluizen en vestingstad Woudrichem. Onderweg komt u verschillende groepsschuilplaatsen en kazematten tegen. Op de forten Bakkerskil, Altena en Giessen kunt ueen kijkje nemen.

We sluiten de linies

In de avonduren van 3, 4, 10 en 11 september 2021 sluiten we de linies, letterlijk. In samenwerking met Rijkswaterstaat en de waterschappen testen we zoveel mogelijk onderdelen van de Hollandse waterlinie. Op verschillende locaties kunt u terecht voor een diner of borrelplank, waarna u met licht, beeld en geluid de geheimen van de waterlinie ontdekt. In Woudrichem sluiten we de Loevensteinse poort, en maken een verhalenverteller en projectie op de vestingmuur de avond compleet. Dineren kan in Slot Loevenstein of de vesting van Woudrichem.

Liniepadfestival

Dit jaar brengt ook het Liniepadfestival een Ode aan het landschap van de Hollandse Waterlinie. Het festival vindt plaats van 11 t/m 19 september, tussen het weekend van Open Monumentendag en het eerste kunstweekend van stichting Kunst in Almkerk. Het Liniepadfestival laat u genieten van het landschap langs de waterlinie met muziek, theater, erfgoed en landschapskunst. Een speciale fiets- en wandelroute verbindt het gemeentehuis met het Liniepad en de forten van de Hollandse Waterlinie.

Informatie over de activiteiten kunt u bekijken via Biesboschlinie.com.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl