Hoog water in Altena

Foto: Sander van Strien
16 juli 2021, 21:04
Verlopen

REGIO - Vanaf zondag 18 juli is door Waterschap Rivierenland dijkbewaking ingesteld om alle dijken in het Land van Altena te controleren.

De echte piek van hoge water wordt bij ons pas dinsdag verwacht. In tegenstelling tot eerder berichten zal het water vermoedelijk een maximale waterstand van 3,00 m +NAP bereiken. De Kromme Nol kering bij Wijk en Aalburg zal in dat geval ook niet sluiten. Dat gebeurt pas bij NAP+3,50m. Het Waterschap geeft aan ook niet preventief de Kromme Nol te sluiten om overlast op de Afgedamde Maas te voorkomen. Daardoor zou namelijk overlast op andere plaatsen worden gecreëerd.

De golf hoogwater die via de Merwede de regio binnenstroomt, spoelt in de nacht van maandag op dinsdag mogelijk over de hoogwaterdrempel de Noordwaard bij Werkendam in. Dat is in de zomer heel uitzonderlijk. In februari vorig jaar was het na 5 jaar voor het eerst dat de drempel onder water verdween. Ook vanuit de Biesbosch stroomde het overloopgebied toen vol. Ook nu komt het water vanuit de Biesbosch richting de Noordwaard. Dat wordt aangevoerd vanuit de Bergsche Maas, het verlengde van de Maas die in Limburg vandaag het hoogste punt heeft bereikt. Dieren zullen vluchten naar hoger gelegen delen. Staatsbosbeheer sluit niet uit dat ze voor de rust van de dieren gebieden zullen afsluiten, zoals bij hoogwater vaker gebeurt. Schapen en ander vee zijn vrijdag uit de Noordwaard geëvacueerd om te voorkomen dat de dieren in de problemen komen. Rijkswaterstaat zal naar verwachting voor de scheepvaart geen beperkingen opleggen. De stroming is wel sterker, maar levert geen gevaar op voor de scheepvaart.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl