Loevestein eert het gedachtegoed van Hugo de Groot

Foto: Archief
28 september 2021, 11:10
Verlopen

POEDEROIJEN - Een najaar vol bijzondere activiteiten. Loevestein eert dit najaar het gedachtegoed van Hugo de Groot met bijzondere activiteiten

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) in een boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch icoon en zijn ontsnapping werd vele malen verbeeld. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld en zijn nog altijd actueel.

Tentoonstelling 400 jaar Hugo de Groot
Het hele jaar staat de voormalige staatsgevangenis Loevestein in het teken van Hugo de Groot, met een tentoonstelling over zijn ideeën, zijn gevangenschap en natuurlijk de spectaculaire ontsnapping in een boekenkist. De Groot had een brede interesse en schreef boeken over onder andere recht, religie, oorlog en politiek. Zijn werk vormt de basis van onder meer het huidig internationaal recht en zeerecht. Hugo de Groot baseerde zich bij het schrijven van zijn werken op het idee dat ieder mens mag denken en geloven wat hij wil en recht heeft op een gelijke behandeling. Hoe kunnen wij vanuit zijn ideeënwereld naar hedendaagse kwesties kijken?

Vrijheidscolleges
In samenwerking met Vrijheidscolleges organiseert Loevestein een serie colleges over het gedachtegoed van Hugo de Groot. Ze vinden plaats op diverse bijzondere locaties in het land. Sprekers zijn historicus Herman Pleij (6 oktober, De Hoge Raad in Den Haag), journalist Sheila Sitalsing (7 oktober, Museum Prinsenhof te Delft), singer-songwriter Blaudzun (12 oktober, Rijksmuseum te Amsterdam) en militair Gijs Tuinman (14 oktober, Loevestein).

Wetenschappelijk symposium
‘Let the future generations escape’. Op 18 en 19 november is Loevestein de locatie voor een symposium over de mensenrechten van toekomstige generaties. Het wordt georganiseerd in samenwerking met Maastricht University en Lab Toekomstige Generaties. Tijdens het symposium wordt door invloedrijke sprekers uit binnen- en buitenland stilgestaan bij de vraag hoe onze nalatenschap over 400 jaar, in 2421, wordt beoordeeld. Hugo de Groots persoonlijke motto is hierbij nog steeds aan de orde: Ruit hora, de tijd vliegt! Hoe kunnen wij onze tijd zo goed mogelijk besteden om het menselijk leven in de toekomst te behouden? Het symposium is zowel op locatie als online te volgen. Op locatie is het aantal plaatsen beperkt.

Write for rights
Loevestein doet dit najaar mee met Write for Rights van Amnesty International. Tijdens deze jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie van Amnesty sturen mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht om aandacht te vragen voor politieke gevangenen wereldwijd. Loevestein was ooit een staatsgevangenis waar politiek-andersdenkenden werden opgesloten. Voor het voortgezet onderwijs is een museumprogramma ontwikkeld met een rondleiding over Hugo de Groot en een les over mensenrechten die door een medewerker van Amnesty International wordt verzorgd. Het programma start op 22 november.

Human rights defender in residence
De non-profit organisatie Justice and Peace zet zich onder andere in voor de veiligheid van mensenrechtenverdedigers. Zij bieden hen een tijdelijk onderdak waardoor ze hun belangrijke, maar gevaarlijke werk, voort kunnen zetten. Loevestein heeft de eer twee mensenrechtenverdedigers te mogen ontvangen. Van 4 t/m 6 november verblijven twee Human rights defenders in de Bed and Breakfast. Overdag zullen ze op gezette tijden in de studeerkamer van Hugo de Groot aan het werk zijn en bezoekers te woord staan. Ook verzorgen ze workshops voor scholieren.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl