Tess Vonk derde van Nederland

Foto: Dirk de Kooter
14 december 2021, 06:41
Verlopen

EINDHOVEN/WERKENDAM - In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven hebben Tess Vonk en Lars de Kooter deelgenomen aan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan 2021 (NJKkb2021).

Ondanks de coronamaatregelen konden de junioren (12-15 jarigen) de strijd met elkaar en de klok aan gaan. Tess en Lars kwamen allebei negen keer aan de start. In verleden moesten zwemmers voldoen aan richttijden om deel te nemen aan de ‘Nederlandse’. Voor deze editie werden de FINA-punten van de tijden van de 100 vlinder-, rug-, school- en vrije slag en 200 wissel- en vrije slag bij elkaar opgeteld en de beste veertig 12- en 13-jarigen mochten dan op deze nummers en de 200 rug- en schoolslag en 400 vrije slag aan de start verschijnen. Ook van deze negen afstanden werden de FINA-punten bij elkaar opgeteld om een klassement op te maken. Er waren geen prijzen voor de afzonderlijke afstanden.

Op zes van de negen nummers wist Tess zich te verbeteren en daarnaast wist ze op de 50, 100 en 200 schoolslag, 100 vlinderslag en 200 wisselslag nieuwe clubrecords te zwemmen. Op de 100 en 200 schoolslag was Tess de beste in haar categorie. Het ging in beide gevallen niet makkelijk want de verschillen met de nummer twee waren niet groot. Verder werd Tess nipt tweede op de 100 vlinderslag en derde op de 200 wisselslag. Op de 100, 200 en 400 vrije slag wist Tess ook nog in de top 10 te eindigen. Na ruim twee dagen zwemmen bleek Tess voldoende punten bij elkaar gezwommen te hebben om als derde te eindigen in het klassement en mocht hiervoor op het podium komen.

Voor Lars was het bij aanvang van het kampioenschap al duidelijk dat hij zich niet met de top drie zou kunnen meten, daarvoor waren de verschillen met de snelsten te groot. Maar Lars had zich als doelgesteld om op de schoolslag nummers zich wel met de top plaatsen te willen bemoeien. Hij stond in de ranglijsten bij beide nummers op de derde plaats. Op de 200 meter begon Lars heel erg sterk en wist hij na 50 en 100 meter zijn persoonlijke en clubrecords aan te scherpen. Na 150 meter keerde hij bijna gelijktijdig met de tweede zwemmer, maar helaas kon Lars dit niet volhouden en moest hij genoegen nemen met de derde plaats, maar met wel een verbetering van bijna vier seconden. Op de 100 meter een dag later begon Lars nog iets sneller op 50 meter, maar helaas ging het tweede deel iets minder en was Lars iets langzamer dan een dag eerder halverwege de 200 meter. Behalve deze persoonlijke en clubrecords verbeterde Lars zijn tijden op de 100 en 200 vrije slag, 100 en 200 rugslag, 100 vlinderslag en 200 wisselslag. De grootste verbetering realiseerde Lars op de 200 rugslag, waar hij bijna 20 seconden van zijn inschrijftijd afhaalde. Uiteindelijk eindigde Lars als twintigste in het klassement.

De komende periode staan er voor Tess en Lars even geen wedstrijden op de kalender, dat zal pas in de tweede helft van januari 2022 zijn. Voor de masters van de Biesboschzwemmers staat er op 8 januari een wedstrijd gepland en daarna staan de Nederlandse Masters Kampioenschappen begin februari 2022 gepland.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl