Nieuw beleid maakt mantelwonen in gemeente Altena mogelijk

Foto: Archief
6 juni 2024, 23:45
Verlopen

ALTENA - Het college van gemeente Altena heeft op 4 juni het nieuwe woonbeleid voor mantelwonen definitief vastgesteld.

In dit nieuwe woonbeleid mag men maximaal 15 jaar wonen op het erf van een familielid. Mantelwonen biedt de mogelijkheid om op het perceel bij een bestaande woning tijdelijk een extra woning te plaatsen. Mantelzorgwonen blijft ook bestaan, maar het verschil met mantelwonen is vooral dat Mantelzorgwonen de voorwaarde stelt dat er sprake moet zijn van intensieve zorg die ook aangetoond wordt door een huisarts of verpleegkundige. Dat hoeft bij mantelwonen niet. Mantelwonen voorziet daarmee in de behoefte van mensen om in elkaars nabijheid te wonen zonder dat er direct sprake is van intensieve zorg. Dit biedt niet alleen kansen voor pre-mantelzorgwonen, maar ook voor jongeren die zo de mogelijkheid krijgen om zelfstandig te gaan wonen. De woning van maximaal 80m2 groot mag door maximaal twee personen worden bewoond en moet passen binnen de bestaande bouwmogelijkheden op het perceel. De woning mag maximaal 15 jaar blijven staan.

Wethouder Hans Tanis: “Deze vorm van mantelwonen past niet alleen binnen ons beleid om in de gespannen woningmarkt te zoeken naar alternatieve woonvormen, maar ook bij de manier waarop we graag zien dat mensen kunnen omkijken naar elkaar. Het biedt familieleden de kans om eerder in elkaars nabijheid te wonen en elkaar ondersteuning te geven. Ik ben namens het college erg blij met deze ontwikkeling.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl