Duurzaam brein geslaagd thema van bibliotheek CultuurPuntAltena

Foto: Ad de Visser
2 juli 2018, 11:10
Verlopen

WOUDRICHEM - Bibliotheek CultuurPuntAltena organiseerde woensdag 27 juni binnen het thema ‘Duurzaam’ het derde biebevent. Dit keer met het brein als onderwerp.

De medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek hadden de raadszaal en de foyer omgetoverd in een evenementen locatie met voor iedereen een ‘zetel’ en versnaperingen. Als dementie, Alzheimer en Niet-aangeboren hersenletsel de onderwerpen zijn, zou je een zware avond verwachten. Die sfeer was er zeker niet. De aanwezigen hebben het kloppend hart voor ‘doen wat wel kan, in het nu leven en positief zijn’ ontmoet via de sprekers.

Duurzaam Brein

Willem Philipsen vertelde hoe zijn brein en persoonlijke hoofdcomputer crashte. Een herseninfarct maakte in één klap een einde aan zijn virtuoze gitaarspel en fraaie zangstem. Spreken was plotseling moeilijk en Willems linkerzijde viel uit. Maar de passie voor muziek is gebleven. Inspirerend en vol humor vertelde hij over zijn comeback die begon in een revalidatie centrum en met open water zwemmen. Nu gaat het beter dan ooit met hem! “Zwemmen doe ik nog steeds. Ook met één arm en één been kom je vooruit. Zo zwom ik bijvoorbeeld, samen met mijn maatje, in Spaans water een kilometertje of vijf voor het goede doel. Ik zet me in als ambassadeur voor de Hersenstichting en de Edwin van der Sar Foundation. Zo kom je nog eens ergens. Dat je dan ook weer op verschillende podia komt te staan om je verhaal te vertellen is bijzonder.” Willem bespeelt nu de toetsen, maar componeert en produceert vooral. Met Stef Bos schreef hij ‘Onbereikbaar Dichtbij’ een speciaal lied voor de tv-uitzending ‘Geef om je hersenen’. Bij vertoning van de clip was het woensdagavond indrukwekkend stil in de zaal. Op Lowlands (waar hij ooit als gitarist op het podium stond) gaf Willem een lezing over zijn weg naar herstel die hij samen met zijn vriendin heeft gevolgd. “We hadden nog maar een half jaar ‘iets’ en ze is gebleven!”

Ondersteuning via instanties of hulp van mantelzorgers lijkt essentieel. Gerda van Ginneken van Alzheimer Nederland en Miriam Boers van Stichting MEE vertelden over hun organisaties en wat die, ook in een vroeg stadium van een veranderend leven, kunnen betekenen. Marian van der Wal, directeur van Bibliotheek CultuurPuntAltena introduceerde de dementheek en de herinneringskoffers. Met de spullen in de koffers kunnen zintuigen worden geprikkeld. De verhalen die opkomen en de communicatie die dan volgt, is wat bereikt kan worden door herkenning. Het is de bedoeling de koffers uit te lenen aan organisaties, mantelzorgers en andere belangstellenden. Wethouder Paula Jorritsma van Woudrichem sprak over de dementievriendelijke gemeente. Na een rondje Q & A konden de gasten en sprekers nog napraten in de foyer onder het genot van een verfrissend drankje. De organisatie was blij met de tips en de enorm hoge waardering voor het event die het via de ingevulde evaluatiekaarten mocht ontvangen. Met een goodybag vol informatie en leuke gadgets ging iedereen de zwoele zomeravond in.

 

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl