Altenees, Altenaas, Altenaar of Altenaër? Wat wordt het?

Foto: Taalunie
31 augustus 2018, 22:20
Verlopen

ALTENA - Een biertje dat gebrouwen is in Altena en door de plaatselijke Chinees wordt verkocht: drink je dan een Altenees biertje bij de Chinees of een Altenaas biertjes?

Kortom, wordt het Altenese of Altenase? En iemand die in de gemeente Altena woont, wordt dat straks Altenase, Altenese, Altenaar of Altenaër? De in Woudrichem woonachtige tekstschrijver en communicatieadviseur Raoul Nijst vroeg de Nederlandse Taalunie, de beleidsorganisatie voor het Nederlands en het Genootschap Onze Taal, om advies. “Vorige week las ik in een plaatselijk krantje de kopregel: Geknetter in de Altenese ether. Nu ben ik geen taalpurist, maar Altena en dan Altenese? Het is toch ook Breda, Bredase.”

Vrijdag 31 augustus ontving hij het verlossende antwoord. Het bijvoeglijk naamwoord van Altena is ‘Altenaas’ of ‘Altenase’. Dus een Altenaas monument en de Altenase cultuur. Dat is dus duidelijk. Maar de inwonersnaam kan nog een leuke discussie worden. Dit kan volgens de Taalunie ‘Altenaar’ zijn, maar ook ‘Altenaër’ of ‘Altenaënaar’ is mogelijk. Wat het wordt? Dat is aan de inwoners van Altena.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl