Sterk begin Biesboschzwemmers nieuw competitieseizoen

Foto: Pixabay
9 oktober 2018, 15:46
Verlopen

WERKENDAM - De eerste van vier competitiewedstrijden is voor de Biesboschzwemmers goed verlopen. De ploeg van 35 zwemmers wist goede resultaten te boeken.

Met de leden die tot vorig seizoen bij Den Doorn zwommen is de selectie groter geworden waardoor er meer mogelijkheden zijn om goed te scoren. De eerste wedstrijd heeft naast een clubrecord ook nog 23 persoonlijke records opgeleverd. Hoe de stand is na de eerste wedstrijd zal pas na het weekend bekend zijn.

Tess Vonk is één van de zwemmers die getalenteerd is en dat liet ze in Papendrecht ook weer zien. Op de 100 wisselslag verbeterde ze haar eigen clubrecord met twee en een halve seconde. De 50 vrije slag die ze ook zwom ging ook sneller dan ooit, maar helaas was ze te snel weg bij de start waardoor de tijd niet in de boeken komt.

De zwemmers die tot vorig seizoen bij Den Doorn zwommen hebben weinig ervaring met afstanden van 200 meter of meer. Deze wedstrijd moesten Nicole Bogerd, Lonneke Bults, Floor van Dijk en Roos Suppers voor het eerst de 200 rugslag zwemmen. Allen deden het goed en lieten mooie tijden noteren. Floor had de pech dat ze bij een keerpunt iets onreglementair deed waardoor haar tijd uit de uitslag werd gehaald. Aan het begin van de dag hadden Nicole, Floor en Roos samen met Romée van Rossem voor het eerst de 4×100 vrije slag estafette gezwommen en dit ging goed. Over anderhalve maand mogen zij op dit nummer starten tijdens de Brabantse Kampioenschappen. Ook op de 4×100 wisselslag mogen zij dan starten. Het tweede persoonlijke nummer voor deze dames was de 100 vlinderslag wat voor Nicole een nieuw nummer was, maar ze deed het heel goed. Romée en Roos wisten zich te verbeteren en dit had er misschien ook wel ingezeten voor Lonneke als ze zich niet verslikt had. Niels Muijt zwom dezelfde nummers als de dames en hij verbeterde zich met 10 seconden op de vlinderslag en op de rugslag liet hij ook een goede race zien.

De jongste zwemmers waren vandaag Anne Lisman, Emma van der Spoel en Maud Vonk. Zij zwommen de 50 rugslag en 25 schoolslag. Anne wist derde te worden op de schoolslag voor Maud en Emma. Emma eindigde op de 50 rugslag net naast het podium. Daarnaast waren er persoonlijke records voor deze jonge meiden.

Net als Tess zwommen ook Mithe Bults, Tess van der Spoel, Jansje de Ridder en Lars de Kooter 50 vrije slag en 100 wisselslag. Lars wist in twee persoonlijke records naar de eerste plaats te zwemmen en Mirthe en Tessa verbeterde zich op de 50 vrije slag. Beide dames en Jansje wisten zich ook te verbeteren op de wisselslag.

Bij de oudste junioren jongens kwamen Lars Branderhorst en Rens Lisman aan de start. Zij moesten 100 schoolslag en 200 vrije slag zwemmen. Op beide nummers lieten de jongens zien dat ze over een goede instelling beschikken. De race-indeling op de 200 meter was goed voor beide en op de schoolslag was er bijna een verbetering voor Lars. Rens had de pech op beide nummers gediskwalificeerd te worden. Op de schoolslag was Rens wel sneller dan ooit.

Margonda Versluis en Chimène Huisman vormden de deelname bij de meisjes onder 15 jaar. Margonda verbeterde zich op de 100 schoolslag met ongeveer drie seconden en op de 200 vrije slag, die ze voor het eerst zwom, liet ze zien over een goede indeling te beschikken. Chimène had het moeilijker deze middag en het is te hopen dat ze volgende wedstrijd wel persoonlijke records kan zwemmen.

Femke Golverdingen en Sacha Maas kunnen niet meer zoveel trainen als ze zouden willen, maar zijn nog steeds van waarde voor de competitie. Op zowel de 200 schoolslag als de 100 rugslag wist Femke in de buurt van haar beste tijden te blijven. Voor Sacha was het verschil iets groter. In de estafette aan het einde van de dag lieten beide dames zien nog steeds hard te kunnen zwemmen.

Bij de dames en heren zijn de Biesboschzwemmers ruimschoots voorzien qua leden, maar ook deze wedstrijd was de deelname groot. Bij de dames kwamen acht zwemsters aan de start en bij de heren was de deelname met zeven ook groter dan in het verleden. De oudste groep deelnemers moesten drie keer zwemmen. Er stond 50 rugslag, 100 school- en wisselslag op het programma. Persoonlijke records worden er niet snel gezwommen, maar toch waren er enkele te noteren. Lars Duijnhouwer verbeterde zich op de 50 rugslag en zwom exact zijn tijd op de 100 schoolslag en Christel Kramer en Nick Lisman wisten zich ook te verbeteren op de rugslag sprint.

De middag sloot af met estafettes voor de dames en heren. Bij de heren stond de 4×50 vrije slag op het programma en Harry Cornet, Thomas Zielhorst, Lars Duijnhouwer en Erik Drewes zwommen naar een keurige derde plaats. Voor de dames was de 4×100 wisselslag in het programma opgenomen. Er kwamen twee ploegen aan de start en de snelste ploeg verraste met de winst. Christel, Marjo Goelema, Marcha Admiraal en Sanne van de Pol waren maar twee seconden langzamer dan hun inschrijftijd. De tweede ploeg bestond naast Femke en Sacha uit Annette Wijnja en Mandy Swart.

De volgende wedstrijd zal medio januari 2019 zijn, maar in de tussentijd zijn er nog vele wedstrijden op de kalender. Het komende weekend staan er drie wedstrijden op het programma. In Andel wordt er gezwommen door de jongste zwemmers en in Oosterhout is een limietwedstrijd. Zes masters gaan naar Luxemburg om daar deel te nemen aan de Luxemburg Masters Open waar in het verleden al de nodige medailles gewonnen zijn. Medio november staan de Brabantse Kampioenschappen op het programma en het is te hopen dat er dan een grote groep aan de start zal verschijnen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl