Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Foto: Brandweer.nl
29 oktober 2018, 21:59
Verlopen

ALTENA - Met deze koude temperaturen mogen de kachels natuurlijk weer aan. Maar pas wel op, want stoken brengt extra risico's op brand met zich mee. Hiervoor waarschuwt de brandweer Midden- en West Brabant.

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: een schoorsteenbrand. Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt.Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat.

Hoor je een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie en blus nooit met water. Doof snel het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen. Sluit direct hierna de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes. Daarna belt u 112. Meer informatie over het voorkomen van schoorsteenbranden is te vinden op www.brandweer.nl/brandveiligheid.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl