Lezing: De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20ste eeuw

Foto: Pixabay
3 november 2018, 07:23
Verlopen

ALMKERK - Op dinsdag 13 november verzorgt de historicus en auteur Jan van Oudheusden op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing over de Eerste Wereldoorlog met als thema ‘De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20ste eeuw.’

Vijf weken na de moord in Sarajevo op de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije kwamen jarenlang opgekropte spanningen tot ontlading. Juichend trok een jonge generatie Europeanen naar de slagvelden. Daar telde manhaftige moed echter niet. Soldaten werden ‘kanonnenvoer’. Tegen de dodelijke uitwerking van granaatinslagen, machinegeweervuur en gifgas bestond nauwelijks afweer. Ruim negen miljoen soldaten stierven en een veelvoud raakte gewond of getraumatiseerd. De kaart van Europa werd door elkaar geschud. De oorlog vormde de kraamkamer van communisme, fascisme en nationaalsocialisme. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de strijd op de Balkan en in het Midden-Oosten vonden hun wortels in deze wereldbrand.

In de powerpointlezing zet hij de oorzaken, het verloop en de gevolgen van deze oorlog uiteen. Hij doet dit in ’t Verlaat, ’t Verlaat 1 in Almkerk. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl