Waterschap Rivierenland wint Waterinnovatieprijs 2018

Foto: Waterschap Rivierenland
29 november 2018, 22:03
Verlopen

ALTENA - Donderdag 29 november hebben Waterschap Rivierenland, onderzoeksinstituut Deltares en de project overstijgende verkenning Piping de Waterinnovatieprijs 2018 ontvangen.

De nieuwe techniek ‘grofzandbarrière’ is gekozen tot winnend project in de categorie ‘Waterveiligheid’. Op natuurlijke wijze voorkomt de grofzandbarrière het probleem van piping. Bij piping stroomt er, bij een groot verschil in waterstand tussen rivier en achterland, water onder de dijk door. Als dit water te snel onder de dijk doorstroomt, zal steeds meer zand uit de ondergrond van de dijk meespoelen. En als er te veel zand is weggespoeld, zakt de dijk geheel in elkaar. De grofzandbarrière is een doorontwikkeling van het verticaal zanddicht geotextiel (VZG).

Bij de grofzandbarrière wordt een sleuf van grof zand in de teen van de dijk ingebracht. De grofzandbarrière laat het grondwater onder de dijk wel doorstromen, maar houdt de pipegroei – onder de dijk door – tegen. Zo wordt bezwijken van de dijk voorkomen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl