Ondernemen voor een groter doel: Altena Bier

Foto: Ronald van den Ende
7 december 2018, 13:28
Verlopen

ALTENA - Sociaal ondernemers stellen de maatschappelijke missie van het bedrijf voorop. 'Altena Bier' is zo’n onderneming. Ronald van den Ende en zijn bestuur willen met het concept zoveel mogelijk mensen in het land van Altena inspireren om meer lokaal- en duurzaam geproduceerd bier te consumeren.

Eerlijke en smaakvolle bieren mede-geproduceerd en gedistribueerd door mensen met een beperking. Met het ‘Altena Bier’ willen zij nog meer dan op deze manier een steentje bijdragen aan een beter milieu en het inzetten van mensen met mogelijkheden die nu door een beperking kansloos langs de kant staan.

Wat het ‘Altena Bier’ betreft wordt ook de hopteelt weer in onze streek geherintroduceerd en de daarbij behorende metershoge hopstaken die eeuwen en eeuwen lang op ons eiland gestaan hebben. Voor de mensen die het niet weten: Hop van Altena was vanaf de middeleeuwen een begrip. De op ons eiland verbouwde hop werd tot ver in het buitenland verhandeld. Voor de hopoogst kwamen zelfs plukkers uit omringende landen en de hopoogst feesten vormde het hoogte punt van de jaarlijkse cyclus. Kortom, een stukje historie waar we als Altena best trots op mogen zijn.

Als het aan ‘Altena Bier’ ligt komt er in iedere kern van de nieuwe gemeente Altena een klein hophof. Goed voor de biodiversiteit en goed voor de saamhorigheid. Voor de financiering is men achter de schermen al hard in de weer en met de bewoners zal – middels hun dorpsraden – binnenkort contact opgenomen worden. Naast geld voor de investeringen, zullen de vrijwilligers die de verantwoordelijk voor het onderhoud van zo’n hophof op zich nemen, ook advies krijgen van diverse deskundigen. Verder zal Altena Bier helpen met het organiseren van de hopoogst. Per kern wordt daar een uniek biertje van brouwen. En wel in de circulaire zorg-brouwerij die op het Landgoed Kraaiveld in Woudrichem moet gaan komen. Van den Ende en zijn bestuur plus diverse vrijwilligers zijn ‘alles op alles’ aan het zetten om die brouwerij in 2019 gerealiseerd te krijgen.

Vooruitlopend op die 21 verschillende bieren heeft ‘Altena Bier’ een extra hoppig bier gebrouwen dat vanaf 10 december in de winkels ligt en bij de horeca geproefd kan worden. Het betreft een bovengistend speciaal bier: een India Pale Ale (IPA) al noemen ze het zelf een Indian Pale Al(T)e(NA). Een heerlijk fris en fruitig bier dat middels dryhopping een extra smaak dimensie heeft gekregen. Meer informatie over het Altena Bier en hun missie, plus de verkoopadressen is te vinden op de website www.altenabier.nl of via www.facebook.com/altenabier.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl