Inwoners Rijswijk woedend op gemeente vanwege arbeidsmigranten

Foto: Sander van Strien
13 juni 2019, 06:31
Verlopen

RIJSWIJK - Inwoners uit Rijswijk zijn de overlast van 40 arbeidsmigranten in een pand aan de Nieuwstraat meer dan zat.

Een tijdje geleden schreven ze een brief aan de gemeenteraad van Altena, waarin ze duidelijk maken dat de buurt zich onveilig en in de steek gelaten voelt door de gemeente Altena. Het dieptepunt was een steekincident op 11 april 2019. Meneer Viveen sprak de gemeenteraad op dinsdag 11 juni toe namens de buurtbewoners uit de Nieuwstraat en de Geer.

Volgens Viveen staat dit incident niet op zichzelf, maar zijn er zeker vier ernstige incidenten bekend. Op 27 april hoorden buurtbewoners kreten, zoals “Take a knife, take a knife”. De 40 arbeidsmigranten zijn een verdubbeling van het inwonersaantal in de straat. Er hebben meerdere vechtpartijen plaatsgevonden, waardoor kinderen niet in de speeltuin durven te spelen en de structuren in het dorp worden ontwricht, aldus Viveen.

Vergunning

Buurtbewoners vragen zich af of de vergunning wel correct is verleend en op de juiste manier wordt nageleefd door de verhuurder. Op 15 april heeft de gemeente Altena nog een inspectie uitgevoerd, zo vertelt burgemeester Fränzel. Hieruit blijkt dat de vergunning op een correcte manier wordt nageleefd en er geen onjuistheden zijn geconstateerd in het pand. De inspectierapporten worden naar de bewoners toegestuurd, belooft de gemeente.

Blijf praten

Fränzel voelt zich wel degelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en is ook zelf in de straat geweest om in dialoog te gaan met de omwonenden. De gemeente is onder andere in gesprek met COVEBO, de huurder van het pand die de woningen doorverhuurd aan de arbeidsmigranten, over het inrichten van een meldpunt. Dit meldpunt voor de buurt dient 24 uur per dag bereikbaar te zijn. Verder moeten de verhuurder, de politie, de gemeente en de buurt intensiever gaan samenwerken. De burgemeester deed een oproep aan de omwonenden om de gemeente Altena een eerlijke kans te geven grip te krijgen op de problemen.

Christiaan Alderliesten van Progressief Altena legt de vinger op de gevoelige plek. De discussie over arbeidsmigranten is een landelijk probleem, in Altena is dat niet anders. Er is echter een vergunning die rechtsgeldig is. Het gaat er vooral om hoe we in gesprek blijven om de problemen op te lossen, zodat de inwoners zich weer veilig voelen. AltenaLokaal en het CDA riepen vooral op om in gesprek te blijven met de buurt. “Al is het voor de zevende keer, ga in gesprek. Iedere melding is er één te veel, geef ingangen om te luisteren naar omwonenden en blijf in gesprek met de verhuurder.”

Nieuw beleid

De gemeente Altena gaat later dit jaar nieuw beleid maken rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. Arjan Versluis van de SGP is kritisch en vraagt zich nu al af of de 40 arbeidsmigranten wel binnen het huidige beleid passen. De SGP wil vooral de spelregels verscherpen om dit soort situaties in de dorpen van Altena te voorkomen.

Wethouder Van Oosten wil met het nieuwe beleid inzetten op het maken van prestatieafspraken met de verhuurders van woningen voor arbeidsmigranten. Dit is naast wet en regelgeving een extra handreiking die de gemeente Altena wil geven voor de toekomst. De situatie in de Nieuwstraat lijkt hiermee vooral leergeld voor het nieuwe beleid. Of de veiligheidssituatie in Rijswijk in de toekomst zal verbeteren, zal de tijd moeten leren. De bewoners lijken daar tot op heden weinig vertrouwen in te hebben.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl