Open Monumentendag met Plekken van Plezier

Foto: Hannie Visser-Kieboom
26 augustus 2019, 10:16
Verlopen

ALTENA - Open Monumentendag op 14 en 15 september heeft dit jaar als thema ‘Plekken van Plezier’. Erfgoed Altena heeft opnieuw een gevarieerd programma samengesteld met een erfgoedavond, de Monumenten Klassendag en openstelling van meerdere bijzondere monumenten.

Zeer de moeite waard is dit jaar een bezoek aan het voormalige raadhuis van Eethen. De nieuwe eigenaren zetten graag de deuren open van dit rijksmonument uit 1938 dat vrijwel nog geheel in originele staat is. Het ontwerp is van de architect S.J. van Embden (1904-2000) in zuivere Delftse Schoolstijl. De ingang met bordestrap met in het smeedijzeren hekwerk het jaartal 1939 maken alleen al het betreden van het pand spannend. Binnen zijn originele elementen zoals een tegeltableau en het postliftje nog in takt. Het pand is zaterdag 14 september te bezoeken.

De aftrap voor het Monumentenweekend is op woensdag 11 september met de erfgoedavond in de Werf in Woudrichem. Daar vertelt Kees Noorloos over de 50-jarige soos in Almkerk, Piet van Vugt over poppodium Xinix en Laban Duijnhouwer over de reizende bioscoop, voorganger van bioscoop Hollywoud. Tijdens de Erfgoedavond wordt bestuurders van de gemeente Altena gevraagd wat zij in het afgelopen jaar gedaan hebben voor het behoud van ons erfgoed. Voor extra plezier zorgt de band Skylark en een Woerkums biertje na afloop. Op 12 en 13 september brengen bijna 600 kinderen een bezoek aan Fort Giessen, de vesting Woerkum (o.a. Jacoba Cultuurhuis) en enkele molens.

Op zaterdag 14 september kan een bezoek gebracht worden aan Fort Giessen, enkele kerken in de vesting Woerkum, het Jacoba Cultuurhuis, de korenmolens in Altena en het raadhuis in Eethen. In het Andries Visserhuis in Werkendam wordt een expositie ingericht over ‘Plekken van Plezier’ in het dorp met foto’s van vroegere cafe’s. Van meer recente datum zijn foto’s en voorwerpen uit discotheek het Schuurtje. DJ Jan den Dekker, alias Jan van de Wetering, deelt zijn herinnerringen en heeft oude bandopnames digitaal beschikbaar gemaakt. Iedereen wordt uitgenodigd zijn herinneringen uit die tijd de delen; de tijd dat een Werkendamse kroegentocht bestond uit een bezoek aan de Pijp, de Fourty Eight en het Schuurtje. Kasteel Dussen opent zondag 15 september haar poort, ook hier zorgt muziek voor plezier tijdens de Monumentendag. Zondag zijn tevens het Jacoba Cultuurhuis en de kerken in de vesting geopend. Beide Monumentendag wordt tevens de Kunstroute gehouden, veel kunst wordt geëxposeerd in monumentale panden in de vesting.

Open Monumentendag is jaarlijks het grootste culturele evenement in Nederland en wordt altijd in het tweede weekend in september gehouden. In de gemeente Altena ligt de organisatie bij Erfgoed Altena.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl