Gemeente bekijkt natuurcompensatie op volkstuinencomplex

Foto: Redactie RTV Altena
14 oktober 2019, 19:28
Verlopen

RIJSWIJK - De huurders van de volkstuinen aan de Wiel in Rijswijk hebben een brief van de gemeente Altena ontvangen waarin de gemeente vraagt of ze de huur willen beëindigen of bereid zijn hun volkstuin te verhuizen. Dat valt bij de huurders niet in goede aarde.

In de brief stelt de gemeente door Brabants Landschap gevraagd te zijn in de nabije toekomst een pluktuin te realiseren aan de Wiel. De huidige huurders zijn daarvan geschrokken volgens Eric Maurer, hij is een van de huidige huurders. Volgens Maurer is het volkstuincomplex momenteel een grote pluktuin. Maurer is namens de huurders aangesteld als woordvoerder in verband met de lopende kwestie. Hij stelt dat de volkstuinen een grote maatschappelijke functie hebben. Zo zijn er senioren actief, maar ook een jong gezin en Chinezen die aldaar Chinese gewassen kweken. In de brief van gemeente vraagt de gemeente of de huurders voornemens zijn binnen een jaar de huur van de volkstuin te beëindigen of te verhuizen naar bijvoorbeeld de volkstuinen in Giessen, volgens Maurer is dat geen optie. “Dat is zoveel werk wat je hier al in hebt gezet en even verhuizen dat gaat niet.”

Volgens een woordvoerder van Brabants Landschap gaat de aanleg van de pluktuin over natuurcompensatie voor de in 2016 in gebruik genomen voetbalvelden van GRC’14 aan het Almbos te Giessen. De gemeente Altena bevestigt dit en laat weten alleen te inventariseren of huurders van plan zijn in de nabije toekomst te verhuizen of de huur op te zeggen.

Progressief Altena heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het College, daarin vragen zij of de gemeente in gesprek gaat met de huurders. Daarnaast stellen zij: “Volkstuinen dragen bij aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid, het welzijn van de huurders. De volkstuinen dragen bij aan de sociale cohesie, onderling contact, integratie en de volksgezondheid. Volkstuinen hebben ook een ecologische functie. Zo is er op een van de volkstuinen aan de Wiel een paddenpoel. In een andere tuin staan bloemen die bijdragen aan de biotoop van insecten.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl