Burgemeester Lichtenberg: “Geen excuses wat corona betreft”

Foto: Gemeente Altena
24 maart 2020, 17:31
Verlopen

ALTENA - Burgemeester Lichtenberg schrijft opnieuw een open brief aan de inwoners van de gemeente Altena en maakt duidelijk dat het coronavirus alleen met elkaar te bestrijden is.

Burgemeester Lichtenberg:

“Beste mensen, inwoners van Altena, Alleen samen krijgen we corona onder controle. Het kabinet heeft afgelopen maandag wederom nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd die nodig zijn om samen de coronacrisis te bestrijden. De nieuwe maatregelen zijn niet alleen strenger, ze duren ook lang, tot 1 juni. Dat is lang, erg lang. Ons dagelijks leven verandert voor ons allemaal ingrijpend. Geen feestjes, geen verjaardagen, geen Koningsdag, geen feestweken. Maar ook de Herdenkingsbijeenkomsten die zo zorgvuldig zijn voorbereid, kunnen niet doorgaan. 75 jaar Bevrijding kunnen we niet vieren op de manier zoals we dat voor ogen hadden. We mogen nog maar beperkt bij elkaar op bezoek en samenscholing is verboden. Indien nodig krijg ik als burgemeester bevoegdheden om bepaalde gebieden te sluiten, er kunnen flinke boetes worden uitgedeeld. Ik hoop dat dat in Altena niet nodig zal zijn.

Ik doe een oproep aan u allen om in deze situatie uw eigen verantwoordelijkheid te nemen. Of je nu jong bent of oud, de regels gelden voor ons allemaal. Kijk niet naar wat een ander doet, kijk naar jezelf en doe wat we als gemeenschap nodig hebben om de crisis te bestrijden. Zolang er nog geen medicijn gevonden is, is dit de enige manier om corona te stoppen.

De afgelopen weken is al vaak gezegd dat we elkaar nodig hebben om deze crisis te bestrijden. Deze woorden krijgen met de dag meer bevestiging. Iedereen moet zich aan de richtlijnen houden. Er zijn geen excuses. Naast de hygiëne maatregelen, moeten we vooral ook afstand houden van elkaar. En dat is heel moeilijk. Juist in deze tijden willen we er zijn voor elkaar en willen we samen optrekken. Maar we moeten hier samen doorheen. We kunnen hier samen doorheen.

Het virus heeft een ongekende impact op onze levens.

En dan denk ik eerst en vooral aan die families die daadwerkelijk getroffen zijn door het virus. De een heeft slechts lichte kwalen en wellicht nauwelijks klachten, maar voor een ander heeft de besmetting grote gevolgen. Ik begrijp dat ouderen en kwetsbaren in onze samenleving zich zorgen maken, net als de mensen in hun omgeving. Ik leef met u mee.

Altena is een krachtige gemeenschap,

Ik heb er alle vertrouwen in dat wij hier samen doorheen komen. Met aandacht en zorg voor elkaar. Wij kennen onze buren en onze buurtgenoten. Wij zijn in staat om samen nog zorgzamer te zijn voor elkaar dan dat we altijd al zijn. Die aandacht voor elkaar moeten we de komende periode vasthouden.

Laten we elkaar moed inspreken en op andere manieren contact met elkaar houden.

Ik wil u ook complimenteren

Met de prachtige initiatieven die er deze dagen ontstaan. In veel van onze kernen zetten vrijwilligers zich op allerlei manieren in voor de mensen in hun kern of daarbuiten. Dat gebeurt onder andere onder de vlag van grote welzijnsorganisaties als Trema en Pro Seniore. En dat gebeurt ook op kleine schaal in straten of wijken. Hartverwarmend! Altena is een krachtige gemeenschap. In tijden als deze mogen we daar samen trots op zijn. Wilt u ook een bijdrage leveren? Kijk dan eens rond in uw eigen kern, uw hulp is meer dan welkom.

Als uw burgemeester doe ik mijn uiterste best om al het nodige en het mogelijke te doen wat in deze periode goed is voor onze gemeente en voor u. Dat doe ik samen met het college, met de gemeenteraad en met onze medewerkers. Wij bekijken iedere dag welke maatregelen wij kunnen en moeten nemen om het beleid dat door deskundigen en door het kabinet wordt uitgedacht, bij ons toe te passen. Wij ondersteunen de acute en niet-acute zorg, de scholen en de hulpdiensten daar waar mogelijk. We zijn er ook voor onze ondernemers en zzp’ers. We werken hard aan de uitwerking van het steunpakket wat voor hen is vastgesteld.

Op onze website vindt u continu de meest actuele informatie van het RIVM en de Rijksoverheid. U kunt ook bellen met het RIVM, 0800-1351 als u vragen of zorgen heeft over het virus, neem dan met hen contact op. Zij zijn er voor u. U mag ook altijd met de gemeente bellen. Ook wij helpen u graag waar mogelijk.

Ik wens ons allen toe dat we het gewone leven straks weer snel op kunnen pakken. Maar bovenal wens ik u en uw dierbaren veel sterkte toe.”

Egbert Lichtenberg,
Burgemeester

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl