Integrale handhavingsactie in de Biesbosch

Foto: Harm Blom
15 juni 2022, 18:26
Verlopen

WERKENDAM - Op zaterdag 11 juni was er een integrale handhavingsactie in de Biesbosch e.o.

Staatsbosbeheer heeft deze actie samen met de deelnemende partijen georganiseerd en ziet een absolute meerwaarde om met verschillende organisaties en handhavers van verschillende disciplines een belangrijke bijdrage te leveren aan een gewenst gebruik van dit mooie gebied. Het doel is om in de Biesbosch de natuurbescherming en de natuurbeleving in evenwicht te laten zijn. De handhavingsdagen zijn een belangrijk middel om dat doel te bereiken.

Partners

De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken. Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht, voor zowel de bezoeker maar ook zeker voor de natuur. Het toezicht houden op deze recreatiegroepen en het zo nodig handhaven op overtredingen is een middel om te komen tot een gewenst gebruik van de Biesbosch.

Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien. Doordat de bevoegdheden van handhavers aanvullend zijn en de benodigde kennis divers is, kan de samenwerking leiden tot een nog grotere professionalisering van handhaving en toezicht in en rondom de Biesbosch e.o. Door gezamenlijk optrekken ontstaat er een eenduidige werkwijze, wordt er van elkaar geleerd en kunnen we elkaar in de toekomst makkelijker vinden.

Aan de handhavingsdag namen deel: Sportvisserij, Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Douane, Rijkswaterstaat, SSIB, de gemeenten Dordrecht en Altena, Zeehaven Politie, Rijkswaterstaat, politie Dongenmond, politie Dordrecht en de Landelijke Eenheid van de Politie met verschillende disciplines.

Aandachtspunten

Deze handhavingsactie aan het begin van het hoogseizoen was gericht op een aantal speerpunten. Zo werden alle beschermde natuurgebieden intensief controleert op o.a. rust, overlast, vernielingen, kampvuren, aanwezigheid buiten wegen en paden, niet aangelijnde honden en overige algemene terreinregels. Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snelvaren, surfen in gesloten gebied en BPR-wetgeving. Een laatste speerpunt was ook de (sport)visserij in de Biesbosch waar met verschillende partners op is gecontroleerd.

Resultaten

Gedurende de actie zijn er tientallen controles uitgevoerd. In totaal zijn er daarbij 25 proces verbalen uitgeschreven voor o.a. snel varen, achterlaten van afval, vissen met levend aas (visserij), motorrijden zonder helm, motorrijden zonder rijbewijs en eenmaal voor het draaien van harde muziek in een stiltegebied. Het draaien van luide muziek in een stiltegebied is niet alleen verstorend voor de aanwezige natuur, het geeft ook overlast aan overige recreanten. Ook werden er tientallen keren officiële waarschuwingen gegeven voor zaken als te hard varen, geen registratieteken hebben op een boot, geen reddingsvest dragen, geen dodemanskoord dragen en het los laten lopen van honden die daar aangelijnd moesten zijn.

Deze actie moet dan ook bijdragen aan meer bewustwording hoe de bezoeker op een veilige en wenselijke manier het gebied kan bezoeken en kunnen genieten van de karakteristieke Biesbosch natuur. In het gebied worden door de handhavers zeer regelmatig vernielingen, vandalisme, diefstal en ongewenst gedrag geconstateerd. Het gebied en andere mensen hebben hier echt last van. Daarom worden dit soort acties gehouden.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl