AutoMaatje van start in Altena: vervoersdienst houdt inwoners mobiel en sociaal actief

Foto: Gemeente Altena
5 juli 2022, 17:01
Verlopen

ALTENA - Vrijdagmiddag 1 juli hebben oud-raadslid Pauline van den Tol en wethouder Hans Tanis het startsein gegeven voor ANWB AutoMaatje in de gemeente Altena.

Dit deden zij met een eerste rit, om vervolgens de chauffeurspassen te overhandigen aan de vrijwillige chauffeurs. Vanaf nu is het mogelijk om via Trema ritten te boeken met AutoMaatje. AutoMaatje is een vervoersdienst waarbij inwoners tegen een kleine onkostenvergoeding van deur tot deur gebracht worden. Vrijwilligers rijden hiervoor in hun eigen auto. Met name voor een deel van de ouderen in Altena is deze vorm van vervoer een uitkomst. De ANWB is bedenker van dit concept en ondersteunt met software en begeleiding van chauffeurs. Trema zorgt voor de vrijwilligers.

‘Sociale aanvulling openbaar vervoer’

Oud-raadslid Pauline van den Tol bracht het idee in. Haar motie in de gemeenteraad was de aanzet om het initiatief verder te onderzoeken. Pauline van den Tol: “Ik ben verheugd dat het initiatief nu start. Ik noem het ook wel een sociale aanvulling van het openbaar vervoer in Altena. Ouderen die geen WMO-indicatie hebben kunnen niet voordelig gebruikmaken van een deeltaxi en het openbaar vervoer in Altena biedt vaak geen goed alternatief. Dit maakt veel oudere inwoners in Altena minder mobiel en daardoor kunnen ze steeds minder meedoen in het sociale leven. Het AutoMaatje helpt om deze inwoners mobiel te houden en mee te blijven doen in het maatschappelijke sociale leven.”

Iedereen moet mee kunnen doen in Altena

Vrijwillige chauffeur Andries Klij en wethouder Hans Tanis haalden voor het eerste ritje van AutoMaatje Pauline van den Tol thuis op. Bestemming was het dorpshuis in Nieuwendijk waar zij feestelijk werden ontvangen door de ANWB, Trema en de groep van vrijwillige chauffeurs en planners. Daarna werden de chauffeurspassen uitgereikt. Wethouder Hans Tanis: “Wij staan er als gemeente voor dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Zonder vervoer is dat voor een deel van onze inwoners onmogelijk. Een bezoekje aan familie of activiteit komt dan in gevaar en kan leiden tot een sociaal isolement. Het AutoMaatje is daarom een goede aanvulling voor een deel van onze inwoners om mobiel en sociaal betrokken te blijven. Het is ook niet voor niets dat Pauline van den Tol de voltalige gemeenteraad aan haar zijde kreeg bij het inbrengen van dit idee. Ik spreek ook mijn waardering uit aan de 16 vrijwilligers die via Trema zich inzetten om dit mogelijk te maken. Het laat de sociale verbondenheid in Altena zien, waar we trots op mogen zijn.”

Vrijwilligers Trema

Om een rit te boeken kunnen inwoners minimaal twee dagen van tevoren contact opnemen met Trema AutoMaatje Matchmaker. Zij zijn bereikbaar op maandag, woensdag op vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0183-745260, via e-mailadres automaatje.altena@trema.org of de website www.trema.org/automaatje. Sarina Scherff coördinator bij Trema: “We zijn blij met de vele vrijwillige chauffeurs die zich bij ons hebben gemeld om dit initiatief mogelijk te maken. We zoeken nog enkele planners die vanuit huis de ritten inplannen. Daar hebben we nu een vrijwilliger voor, maar om de lasten wat te verdelen zijn extra vrijwilligers van harte welkom.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Trema.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl