Nog geen extra druk op Voedselbank in Altena

Foto: Redactie
17 september 2022, 05:35
Verlopen

SLEEUWIJK - Voedselbanken in Nederland staan onder grote druk. Torenhoge energieprijzen en inflatie zorgen landelijk voor een steeds grotere groep aan mensen die zijn aangewezen tot de Voedselbank.

De enorme inflatie zorgt namelijk ook steeds vaker voor financiële problemen bij middeninkomens. Ondanks een landelijke trend dat steeds meer gezinnen zich melden bij de Voedselbank, is er bij Voedselbank Altena nog geen extra druk. Op dit moment ondersteunt de Voedselbank in Altena zo’n 90 gezinnen. “Dat zijn zo’n 260 monden die wij elke week voeden. Die gezinnen rekenen wekelijks op 2 tot 4 volle boodschappentassen van de Voedselbank”, zo stelt bestuurslid Dirk-Jan van der Kooij van Voedselbank Altena. Ondanks dat ze in Altena nog niet de stijgende trend terugzien, herkennen ze wel een andere trend. Er wordt door de industrie en supermarkten ingezet op minder voedselverspilling, waardoor er minder voedsel over blijft dat naar de voedselbanken gaat.

Landelijk maakt men zich grote zorgen over de winter. “Wij voorzien voor volgend jaar, als de inflatie en brandstofprijzen zo blijven, grote problemen”, zo gaf Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, eerder aan. “Omdat we dan veel meer klanten zullen krijgen en minder voedsel zullen hebben. En dat is een probleem dat mogelijk voedselbanken die uitsluitend draaien op vrijwilligers te boven gaat. 2023 wordt een spannend jaar.”

Deze zorgen deelt Voedselbank Altena ook. “Je ziet toch wel dat de effecten eerst in de grote steden optreden. Maar we hebben geen kristallen bol, dus we zullen moeten afwachten”, aldus Dirk-Jan van der Kooij. Vooralsnog staat de Voedselbank in Altena er nog goed voor. Met een organisatie van zo’n 60 vrijwilligers is er ook nog voldoende capaciteit om op te schalen. Mensen die financieel in de problemen komen, kunnen zich het beste melden bij de gemeente Altena. Vanuit daar kan er goede hulp worden geboden en wordt gekeken of men in aanmerking komt voor ondersteuning van Voedselbank Altena.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl