Tentoonstelling ‘Monddood’ over politieke gevangenen op Loevestein

Foto: Tom Baas
27 januari 2023, 11:41
Verlopen

POEDEROIJEN - Rijksmuseum Slot Loevestein organiseert, met medewerking van Amnesty International, de tentoonstelling 'Monddood - politiek gevangen'. De tentoonstelling is te zien vanaf 31 maart.

In de zeventiende eeuw was Slot Loevestein dé staatsgevangenis van Nederland. De Nederlandse Republiek sloot veronderstelde staatsvijanden niet op vanwege moord of diefstal, maar omdat hun opvattingen door de politieke macht als bedreigend werden beschouwd. Hugo de Groot is de bekendste politiek gevangene van Nederland. Na een oneerlijk proces werd hij monddood gemaakt en tussen 1619 en 1621 zat hij opgesloten op Loevestein.

Na zijn ontsnapping schreef Hugo de Groot invloedrijke boeken over internationaal recht en de rechten van het individu, maar veel politiek gevangenen hebben niets kunnen nalaten. In de tentoonstelling maakt u kennis met een aantal politiek gevangenen die hun stem behielden door wat ze hebben nagelaten of door de inzet van mensen, organisaties of media. Vanaf de start van de Museumweek op 31 maart is de tentoonstelling dagelijks voor iedereen te bezoeken.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl