Expositie fotojournalist Cor de Kock in Biesbosch MuseumEiland

Foto: Archief
29 maart 2023, 20:24
Verlopen

WERKENDAM - Eindelijk is het zover. Eén van de bekendste fotojournalisten van Nederland krijgt zijn eigen overzichtstentoonstelling in het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

In december 1970 publiceerde het Algemeen Dagblad de eerste foto van ‘die man met die rode jas’. Lammetjes in de sneeuw. In ruim een halve eeuw volgden nog duizenden foto’s van de inmiddels bijna 77-jarige man uit Haaften. De expositie in het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam stond al gepland voor de zomer van 2020. Om zijn 50-jarig jubileum te vieren. Door corona moest dat steeds worden uitgesteld.

De Kock is een echte fotojournalist, met een neus voor het nieuws. Hij maakte fotoreportages van de oorlog in Bosnië. En later van de weduwen van Srebrenica. Hij was bij D-Day herdenkingen in Normandië. Maar door zijn camera liet de fotograaf ook zien wat rampen teweeg kunnen brengen, zoals de brand in 2000 in de kabeltrein in Kaprun, waar 155 mensen bij omkwamen. Net als bij de gekapseisde veerboot Herald of Free Enterprise in 1987 in Oostende, waar 193 opvarenden omkwamen. De Kock heeft ook een goede band met het koningshuis. Hij reisde meermaals met Willem-Alexander en Maxima mee naar Curaçao.

Maar het oog van de meester is vooral ook zichtbaar in het vastleggen van ‘gewone’ mensen in het ‘gewone’ leven. Boertjes, bezig met het slachten van hun eigen varken. De schaapsherder, omringd door zijn dieren. Plezier makende kinderen op de ijsbaan. In die sfeer kon hij met name de laatste 10 jaar zijn hart ophalen. Hij is sinds een jaar of 10 vooral actief in zijn eigen rivierengebied. De Haaftenaar won vele prijzen bij de fotowedstrijd om de Zilveren Camera. In 1995 werd hij zelfs gekozen tot Fotojournalist van het Jaar.

Cor de Kock leeft bij het maken van foto’s. Hij heeft een haat-liefde- verhouding met de krant. Hij moppert er graag op, maar kan ook niet zonder. Hij maakte alle technische ontwikkelingen van een halve eeuw fotojournalistiek mee. Van de donkere kamer en de telex via de digitale fotografie naar het gebruik van de drone. Geen denken aan ook dat hij ooit gaat stoppen.

De expositie Een Halve Eeuw Cor de Kock is van 9 april tot en met 30 juni te zien in het Biesbosch MuseumEiland aan De Hilweg 2 in Werkendam.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl