Boerenerfdag 2023: ‘Vol toekomst en innovatie, maar ook vanouds gezellig’

Foto: Aangeleverd
20 juli 2023, 12:02
Verlopen

DUSSEN - Op 26 augustus vindt de Boerenerfdag weer plaats. Dit keer is het de beurt aan Akkerbouwbedrijf Bodemtrouw, gerund door Arjan en Anneke de Graaf en hun medewerker.

Samen telen ze onder andere aardappels, uien, bieten, wintertarwe, graszaad, vlas en sperziebonen op ongeveer 150 ha. “Daar ben je wel meer dan fulltime mee bezig”, vertelt Arjan trots. “We telen gangbaar. Dat wil zeggen: niet-biologisch. Toch zijn we veel bezig met het zoeken naar alternatieven voor chemische gewasbescherming.” Dat begon zo’n drie jaar geleden. Inmiddels worden er al diverse groene middelen toegepast. “Ook zijn we deelnemer van de Groene Vlieg. Daarbij worden speciale vliegen ingezet om de uienvlieg, een van de grootste plagen onder de uien, geheel natuurlijk te bestrijden”, zegt Arjan.

Daarnaast is er samen met een collega-akkerbouwer besloten om te investeren in camera gestuurde schoffelmachines. “In het begin was het even zoeken, maar inmiddels gebruiken we de schoffelmachine om te schoffelen tussen de bieten, uien, chicorei en bonen. En we zetten ‘m in voor loonwerk bij andere akkerbouwers.” Bovendien wordt er gebruik gemaakt van weerstations en bodemvochtsensoren. Aan de hand daarvan wordt berekend hoe het water dat gebruikt wordt voor beregening zo goed mogelijk verdeeld kan worden over de akker, met behulp van een nieuw type regenhaspels. “Zo wil ik op mijn bedrijf zuinig omgaan met water. Ondanks alle computers, sensoren en data blijft het natuurlijk wel altijd een uitdaging, zo werken met en voor de natuur.”

Deze en nog veel meer innovaties op en rondom het akkerbouwbedrijf zijn allemaal te bekijken op de Boerenerfdag. Daarnaast is er ook van alles te zien en te doen voor kinderen. De Boerenerfdag is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij ieder jaar een ander boerenbedrijf in Altena zijn deuren open zet voor bezoekers. De Boerenerfdag kan jaarlijks op zo’n drieduizend bezoekers rekenen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl