Blauwtongvirus aangetroffen in Almkerk

Foto: Pixabay
29 september 2023, 17:50
Verlopen

ALMKERK - Op een veebedrijf in Almkerk is het blauwtongvirus aangetroffen. Het is nog niet bekend om welk bedrijf uit Almkerk het gaat en hoeveel dieren besmet zijn met het virus.

Almkerk is de eerste plaats in Noord-Brabant waar het virus is aangetroffen. Het blauwtongvirus verspreidt zich in rap tempo door Nederland. Uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er in ieder geval al 319 bedrijven besmet zijn. Begin september werden de eerste 4 gesignaleerd. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de ziekte, die geen gevaar voor mensen vormt, weer in Nederland aanwezig is.

Blauwtong wordt verspreid via knutten, familie van de mug. Wanneer een schaap of koe besmet raakt, is de kans groot dat het dier sterft. Het ministerie van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt druk bezig te zijn met het zoeken naar een vaccin, maar daar lijkt op korte termijn nog geen zicht op te zijn.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl