Verdubbeling van schapenziekte blauwtong in Nederland, Altena blijft staan op één besmetting

Foto: Archief
7 oktober 2023, 06:20
Verlopen

ALTENA - Ongeveer een maand nadat de schapenziekte blauwtong voor het eerst in veertien jaar weer in Nederland is vastgesteld, zijn er al bijna achthonderd bedrijven met een besmetting. Afgelopen week was er zelfs sprake van een verdubbeling.

In Altena is er sprake van één besmet bedrijf, gelijk aan de cijfers van een week geleden. In heel Noord-Brabant zijn tot en met donderdag vier bedrijven besmet geraakt. De aantallen nemen nog steeds toe, vooral ook omdat er geen vaccin of medicijn tegen de ziekte is. Blauwtong, dat zich verspreidt door kleine steekvliegjes, is tot nu toe vooral in het Groene Hart en omgeving aangetroffen. Zolang er geen nachtvorst is zijn die beestjes actief en verspreidt de ziekte zich dus.

Dieren met blauwtong krijgen wondjes in de bek en kunnen daardoor minder of zelfs helemaal niet eten. Voor schapen is dat vaak dodelijk. Koeien worden ook ziek, maar voor hen blijft het vaak bij een paar weken verlaagde melkproductie.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl