Najaarsconcert Collegium Altena – Requiem Fauré

Foto: Archief
18 oktober 2023, 09:14
Verlopen

WOUDRICHEM - Op zaterdag 28 oktober om 20.00 uur voeren Vocaal Ensemble Voces Lauri, het Kamerkoor van de Geertekerk en het kamerkoor Collegium Altena het prachtige Requiem van Gabriël Fauré uit.

De drie kamerkoren zingen met zeventig zangers van fluisterzacht naar juichend luid. Dirigent Maarten van der Bijl zei op een repetitie: “Ik wilde jullie boven het gewoonlijke niveau uittillen en dat is ons gelukt.” Het koor wordt begeleid op het prachtige orgel van de Maartenskerk in Woudrichem door de Finse organist Ere Lievonen, Cecilia van Peursem op viool en Daniël Muskitta op contrabas.

Het Requiem is voornamelijk afkomstig uit de katholieke traditie. De gedachte erachter was dat de ziel van de overledene door twee dingen begeleid kon worden: allereerst door de liefdevolle gedachten van hen die achterbleven en door het uitvoeren van muziek. In vroeger eeuwen bestelden de hogere klassen hun eigen Requiem al ruimschoots voor hun verscheiden bij de componist. De tekst van het Requiem is zoals gebruikelijk in het Latijn. De overgang naar het geestelijke bestaan ging vroeger vergezeld van angstige beelden, terwijl men de intenties van de muziek op aarde nog wel meemaakte. Daar moest getroost worden. Om het oordeel te verzachten zong men het Requiem. Voor de pauze zingt Collegium Altena werken van Felix Mendelssohn en van van Jürgen Golle. De toegang is € 12,50 en reserveren kan via info@collegiumaltena.nl.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl