Lezing: De geschiedenis van de Joden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog

Foto: Ter illustratie
22 november 2023, 20:00
Verlopen

ALMKERK - De Historische Kring het oude Land van Heusden verzorgt op dinsdag 28 november een lezing met als thema ‘De geschiedenis van de Joden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog’.

De lezing wordt verzorgd door Dr. Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd en moest de wederopbouw beginnen. Een kleine groep Joden kwam tevoorschijn uit de onderduik, nog minder keerden in de maanden daarna terug uit de kampen. Zij moesten het Joodse leven opnieuw opbouwen. Maar was het voor hen wel echt bevrijding?

In deze lezing wordt op zoek gegaan naar de verhalen van de overlevende Joden in de naoorlogse tijd. Daarbij komen zij de stroperige Nederlandse bureaucratie tegen, het lange en vaak vergeefse wachten op familieleden en voortlevend antisemitisme. Desondanks ontstond er weer Joods gemeenschapsleven, gekenmerkt door een grote diversiteit. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro. De lezing wordt gehouden in de Almzaal van de hervormde kerk aan de Kerkstraat 14 in Almkerk. Aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl