Lezing: Mottes en kastelen in het Land van Heusden en Altena door de eeuwen heen

Foto: Aangeleverd
13 februari 2024, 14:00
Verlopen

NIEUWENDIJK - Bas Aarts verzorgt voor de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena en Archeo Altena op dinsdag 20 februari 2024 een lezing met als thema ‘Mottes en kastelen in het Land van Heusden en Altena door de eeuwen heen.’

De lezing gaat met name uit van het onderzoek dat Aarts momenteel doet naar de vroege burchten in het hertogdom Brabant en aangrenzende gebieden. Voor het grootste deel waren die vroege burchten zogeheten motte-burchten, kunstmatige heuvels met een opbouw in hout of steen. Voor het Land van Heusden en Altena valt onder andere te denken aan Heusden zelf, Berne, Uitwijk, Rijswijk, Wijk en de nog altijd goed zichtbare en beschermde Altenaheuvel in Almkerk. Dit tegen de complexe achtergrond van de politieke verhoudingen hier in de Middeleeuwen. Vooral het onderzoek naar het voormalig kasteel van Heusden heeft veel nieuwe gegevens opgeleverd.

Aarts besteedt ook aandacht aan de iets jongere kastelen in het gebied. Drs. Bas Aarts is historicus en was docent geschiedenis. Hij is onder andere voorzitter van de vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen en redacteur van Het Brabants Kasteel. Hij is bezig met een dissertatieonderzoek naar de vroege burchten in het hertogdom Brabant (VUB). Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro. De lezing is in dorpshuis Tavenu in Nieuwendijk. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl