Informatieavond Hop van Altena op Hoeve Kraaiveld

Foto: Woerkumer Bier
9 oktober 2018, 15:46
Verlopen

OUDENDIJK - Onder de noemer 'Hop van Altena' is een info-avond belegd om de plannen voor het aanleggen en onderhouden van een hopveld op Hoeve Kraaiveld te bespreken.

Het initiatief is door het Woerkumer Bier genomen en het is de bedoeling om tijdens de avond een werkgroep op te richten die de plannen verder gaat uitwerken. Bedoeling is om in april 2019 van start te gaan met de aanplant van diverse soorten aromatische- en bitterhopplanten. Speciaal voor deze avond is Henk Wesselink uitgenodigd. Wesselink is al jaren de man achter de herintroductie van hop in Nederland. Als adviseur was hij betrokken bij bijna alle hopvelden die de laatste jaren zijn aangelegd.

Op basis van archeologisch bonatisch onderzoek is men er van overtuigd dat de hop uit Altena al in de vroege middeleeuwen bekend en gewild was en ook naar omliggende landen geëxporteerd werd. Omstreeks 1800 kwam daar de klad in en verdwenen de kenmerkende hopkuilen en hopstaken uit het landschap. Bierhistorici menen dat de hopteelt hier verdwenen is uit gierigheid. Om meer winst te maken, verzwaarden de hopkwekers in de negentiende eeuw hun zakken met afval zoals takken en stenen, met een een slechte reputatie als gevolg. Door de indrukwekkende groei van kleine, lokale bierbrouwerijen – zoals het Woerkumer Bier – en de vraag van de consument om meer te weten van de herkomst van eten en drinken liggen er kansen voor de Nederlandse hopteelt. Vooral naar aromatische hoppen is veel vraag, want er is wereldwijd een fors tekort. ‘Hop van Altena’ wil graag de eeuwenoude traditie van hopteelt herstellen.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op 16 oktober om 19.30 uur op Woon-Werk boerderij Hoeve Kraaiveld aan De Roef 4 in Woudrichem.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl