Radio A-FM

Radio A-FM is, samen met Altena TV, een onderdeel van Stichting RTV Altena. Een vrijwilligersorganisatie van, voor en door iedereen waarvan de natuurlijke leefomgeving in Het Land van Heusden en Altena is. Wij zijn een lokale radio omroep en houden jou dagelijks op de hoogte van het laatste nieuws uit Altena. Daarnaast brengen we Altena’s Beste Muziekmix.

Radio A-FM wordt soms afgekort tot A-FM of gesproken als Altena FM.

De programmering

Alle inwoners in van de gemeente Altena (voorheen Aalburg, Werkendam en Woudrichem) kunnen al ruim 23 jaar lang, 24 uur per dag, 7 dagen in de week genieten van de muziek en het laatste lokale nieuws uit Altena. Radio A-FM kent een vaste weekprogrammering. Omdat er uitsluitend wordt gewerkt met vrijwilligers hoor je alle gepresenteerde programma’s in de avonduren en in de weekenden. Overdag wordt er ieder half uur dagelijks actueel lokaal nieuws uit Altena uitgezonden, ingesproken door een vaste professionele nieuwslezer. Daarnaast wordt er twee maal per uur een tweetal vooraf opgenomen informatieblokken uitgezonden met regioberichten. Dit zijn agendapunten en wetenswaardigheden uit Altena. De programmering bevat onder meer een nieuwsmagazine, een sportprogramma en een programma waar nieuwe muziek een podium krijgt. Hier kan je de hele programmering vinden.

Wat is het doel van Radio A-FM?

Radio A-FM verschaft op onafhankelijke wijze informatie aan de inwoners van het Land van Heusden en Altena en de directe omgeving (o.a. Gorinchem) op brede maatschappelijke terreinen middels een lokaal toereikend aanbod van de media radio, televisie, internet, sociale media en smartphone. Wij gaan voor kwaliteit boven kwantiteit en zijn continue gedreven op verbetering van de lokale verankering in de samenleving.

Als lokale omroep dienen wij te voldoen aan de mediawet. Een van de vereisten is dat er voldoen moet worden aan de ICE-norm. Dit staat voor Informatie, Cultuur en Educatie. Wij zorgen er dagelijks voor dat ten minste 50% van de totale uitzendtijd tussen 07.00 uur en 23.00 uur uit gaan aan ICE.

Redactie en productie

Stichting RTV Altena voert een volledig eigen redactie. Het kloppend hart van de nieuwsvoorziening wordt gevormd door de centrale redactie voor zowel Radio A-FM, Altena TV, websites, social media kanalen en de app. De algehele redactie wordt aangestuurd door een hoofdredacteur (Michel Pruijmboom). De programmaleiders radio en TV zorgen er vervolgens voor dat een binnengekomen nieuwsbericht de aandacht krijgt op een manier dat daarbij past.

De productie van programma’s wordt 100% in huis door vrijwilligers gedaan.

Gemeente Altena

Door het Commissariaat voor de Media was Stichting RTV Altena tot 31-12-2018 de officieel aangestelde lokale omroep voor de gemeenten Werkendam en Woudrichem. Vanaf 1 januari 2019 zijn deze gemeenten, samen met de gemeente Aalburg, gefuseerd tot gemeente Altena. Tijdens de raadsvergadering van 25 juni 2019 adviseerde de gemeenteraad van Altena met 20 van de 30 stemmen positief voor RTV Altena. De aanvraag voor de vergunning voor de nieuwe gemeente Altena voor de periode 1-1-2019 t/m 31-12-2023 werd op 4 februari 2020 positief door het Commissariaat voor de Media beoordeeld.

Hoe ontvang je Radio A-FM?

Kijk hiervoor op de pagina Uitzendgegevens.

Reageren of iets inbrengen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Radio A-FM. Heb je iets te melden, wil nieuws doorgeven, reageren op de uitzending of via de radio iemand feliciteren of een boodschap overbrengen? Je kan een e-mail sturen, een appje sturen naar de studio via de homepagina of via de A-FM app, reageren via de social media of bellen naar de studio.