Gaswinning in Waalwijk-Noord houdt ook Altena bezig

Foto: Altena TV
14 november 2018, 17:45
Verlopen

AALBURG - Al jaren voert de discussie, wel of geen gaswinning onder Aalburg. Ondanks luid protest door de lokale politiek, alsmede de provincie waar een unaniem nee te horen was, wordt de gaswinning onder Aalburg toch hervat.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met de herziening van het winningsplan voor o.a. het gebied Waalwijk-Noord, waarvan ook een gedeelte onder gemeente Aalburg valt. Dit geeft het bedrijf Vermillion Energy ruim baan om de winning van gas op te schalen. Ze mogen daarbij de omstreden techniek ‘fracking’ gebruiken, waarbij ze onder hoge druk een mix van water, zand en chemicali├źn de grond in pompen.

Dit plan was voor Giessenaar Dino Tolhoek absurd: “De hele regio spreekt zich uit tegen gaswinning en de Nederlandse overheid drukt dit er toch door, tijd voor actie.” Tolhoek is een petitie gestart welke reeds door 500 mensen is ondertekend. Het doel is om voor maandag 30.000 handtekeningen op te halen en deze aan te beiden aan de minister. Lukt dit niet dan zal Tolhoek op de fiets stappen om vanuit Groningen naar Altena te fietsen en zo landelijke aandacht te vragen voor de ‘Groningse praktijken’ aan de rand van Altena. De petitie is te ondertekenen op www.petities.nl.

Er is wel wat verwarring ontstaan over de grootte en plaats van de gaswinning onder Altena. Hidde Baars, woordvoerder van Vermillion, laat weten dat het alleen over het gebied Waalwijk-Noord en Loon op Zand gaat waarvan een puntje onder de gemeente Aalburg ligt. Daarnaast laat hij weten dat de gasput in de gemeente Aalburg aan de Zwaansheuvel niet gebruikt gaat worden. Volgens een rapport van Vermillion kan de bodemdaling in 2026 ongeveer 3 cm bedragen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl