Zelfdenkende vispassage herkent vissoorten

Foto: Archief
22 november 2018, 16:36
Verlopen

ALMKERK - In het Land van Heusden en Altena onthulde Waterschap Rivierenland en Vislift bv op 22 november 2018 hun meest recente innovatie: de Smart Vislift.

Deze zelfdenkende vispassage herkent vissen en zorgt voor ideale omstandigheden om te migreren. De lift voorziet daarnaast in eigen onderhoud en houdt de kwaliteit van het water in de gaten. Door een revolutionair nieuw ontwerp neemt de vislift minder ruimte in dan traditionele vispassages. Een vispassage maakt gebruik van een eenvoudig concept: laat water getrapt naar beneden lopen. Daardoor wordt de stroomsnelheid lager en kunnen vissen omhoog zwemmen. Deze traditionele passages zijn groot en houden geen rekening met het type vis dat door de passage zwemt.

De zelfdenkende vispassage daarentegen herkent elke vis die komt aanzwemmen en stelt hiervoor de ideale stroomsnelheid in. De ronde vorm zorgt voor een besparing in ruimte, en daardoor ook in kosten. De passage houdt ook de kwaliteit en de stand van het water in de gaten. Zo kan Waterschap Rivierenland bijvoorbeeld direct zien als er een schadelijke stof in het water geloosd is. Ook op lange termijn heeft de introductie van data-science in de waterwereld veel voordelen. Doordat gegevens over passerende vissen worden opgeslagen, kan het waterschap meer te weten komen over soorten en hoeveelheden vissen die passeren. De passage houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten. Zo kan Waterschap Rivierenland bijvoorbeeld direct zien als de vispassage verstopt zit of een schadelijke stof in het water geloosd is.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl