Resultaten onderzoek arbeidsmigranten gepresenteerd

Foto: Karin Struijk
22 december 2018, 07:31
Verlopen

ALMKERK - De toenemende inzet van arbeidsmigranten in de komende jaren betekent een stijgende behoefte aan woonruimte binnen de nieuwe gemeente. Dit is één van de conclusies van het rapport dat dinsdagmiddag 18 december door Samenwerkend Altena werd overhandigd aan de drie wethouders.

Arbeidsmigranten spelen een belangrijke rol in de regio en dragen significant bij aan het behoud en de versteviging van de economische positie van de regio. Daar waar vacatures niet met werknemers uit de regio vervuld kunnen worden, vangen de arbeidsmigranten pieken op in bijvoorbeeld de agrofoodsector en zetten zij hun technische vaardigheden structureel in voor de maak- en onderhoudsindustrie. De toenemende inzet van arbeidsmigranten impliceert een stijgende behoefte aan woonruimte. Het is evident dat arbeidsmigranten een goed onderdak verdienen, maar er is verschil van inzicht over de locatie en het maximaal aantal mensen per object.

Om een en ander nu en in de toekomst in goede banen te leiden wordt op gemeentelijk en provinciaal niveau beleid ontwikkeld. Ook worden huisvestingsoplossingen gezocht en getoetst: twee bedrijven starten een pilot. Om de behoefte aan huisvesting te peilen zette Samenwerkend Altena een enquête op. Het aantal bedrijven dat reageerde op de enquête is in aantal beperkt, maar in betekenis groot: zij werken met 484 arbeidsmigranten en voorspellen een stijging met 72% in de komende drie jaar. Duidelijk is geworden dat het inhuren van arbeidsmigranten inmiddels een structureel karakter heeft. 50% van de arbeidsmigranten wordt ingezet voor vast werk en 50% voor project- of seizoensgebonden werk. De behoefte aan (extra) huisvesting van arbeidsmigranten is evident.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl